To jeden z przepisów, które są proste do wykonania a zarazem wyjątkowo pysznie smakują! Rozpływa się w ustach i nie ma w tym absolutnie żadnej przesady :-) Królowa Beza w prawdziwie zniewalającej kreacji, pełna radości, słodyczy i obłędnych wrażeń smakowych!
Przepis za pomysłem Sophie Dahl z jej autorskiego programu TV, dotyczącego menu na miłosne spotkania.. Ten deser zaproponowała jako uwieńczenie pierwszych, młodzieńczych uniesień przygotowywanych dla nowej znajomości.
Eton Mess…słodki bałagan. Prawdziwy kusiciel… baaardzo romantyczny!!
A tajemnica tkwi w połączeniu smaków i struktur deseru. Kwaśny i miękki rabarbar, chrupiąco-słodka beza i obłednie miękka i delikatna bita waniliowa śmietana.
Deser jest lekki i trudno odszukać pełnię smaku tylko w jednym jego kawałku ;-D
Gdy nie macie czasu na upieczenie własnej bezy, skorzystajcie z gotowej opcji, która dostępna jest m.in. w delikatesach Alma. Sprawdziłam i polecam. (W paczce są 3 krążki (300g) gotowego tortu bezowego, a najlepszy z firmy http://rks-lubnica.pl/tort.html)
Romantyzm objawia się również w wyglądzie deseru, jest nieokiełznany. To impresja, słodkie szaleństwo…! Spływający sok rabarbarowy pysznie smakuje. Przyznam się, że podczas przygotowywania zdjęć, moje kubki smakowe znacznie pobudziły się.. ;) na wspomnienie tej pyszności..hihihi, po prostu zwariowałam na punkcie tego obłędnego deseru :-D
Oto przepis:
Składniki:
Bezy
• 4 białka
• 200g miałkiego cukru białego lub trzcinowego
• 1 szczypta soli
lub 1 krążek gotowego spodu bezowego z firmy Lubnica, dostępny w delikatesach Alma
Kompot rabarbarowy
• 100ml wrzątku
• 3 łyżki miałkiego cukru białego lub trzcinowego
• 4 łodygi rabarbaru (ok. 450g), pokrojonych w kawałki
• opcjonalnie 1 łyżeczka wody różanej
Bita śmietana
• 500ml śmietany kremówki 36%
• 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
Dodatki
prażone migdały w płatkach i kandyzowane płatki róż
Przygotowanie:
Bezy
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni C. W dużej misce ubić białka, aż będą puszyste. Stopniowo dodawać cukier i szczyptę soli, ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 7-8 minut). Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia. Nałożyć duże porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach i piec przez ok. 1 godz.
- Druga opcja jest taka, że kupujemy gotowy spód bezowy np. w delikatesach Alma.
Kompot rabarbarowy
- Zagotować w rondlu wodę z cukrem, w momencie wrzenia dodać rabarbar. Wymieszać i gotować 5 min na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdjąć rondel z ognia. Opcjonalnie dodać wodę różaną i odstawić do ostudzenia.
Bita śmietana
- W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta, ale nie sztywna. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, dodać do śmietany i wymieszać.
- Upieczone bezy rozłożyć na półmisku albo paterze: kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy lub odwrotnie, najpierw kompot rabarbarowy a na to bitą śmietanę. Przed samym podaniem posypać wszystko uprażonymi płatkami migdałów i pokruszonymi bezami.
Spróbujcie również:
4 Komentarze
U mnie też tort bezowy, może się wymienimy?:D
Wspaniały tort zrobiłaś!
Pozdrawiam:)
Z przyjemnością!! Choć moja wersja iscie bałaganiarska ;)) ale warta pokusy…. :)
Pozdrawiam serdecznie!
Ojj taki deser musiał smakować niesamowicie:)
Zrobiłam go na poprawę humoru bliskiej mi osoby. Chyba się udało, bo obudził się w niej nieokiełznany apetyt :) Ciągłe dokładki i pełno śmiechu! :)) Uwielbiam takie chwile :) Polecam bardzo!