© 2012 . All rights reserved. Ciastka z migdałami

Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe

Dla zaganianych, niecierpliwych lub dla tych co wolą delektować się smakiem efektu końcowego niż czynić skomplikowane przygotowania słodkiego małego co-nie-co, które czasem dłużej trwają niż konsumpcja.

Hmm, u mnie chyba zawsze tak jest ;-))

Pięknie pachną, szybko znikają ;D

Wzbogacone o smak czekolady lub ulubionego dżemu smakują wyśmienicie. Ciepłe, no wiem niezdrowe, ale jak tu się oprzeć takiej pokusie! Ktoś w końcu musi spróbować przed innymi smakoszami, czy aby nie za mdłe…! ;))

 

Oto przepis:

Składniki:

• 15 dkg masła 82%
• 15 dkg mąki pszennej np. wrocławskiej
• 15 dkg zmielonych migdałów
• 15 dkg cukru

Opcjonalnie: nutella lub dżem malinowy albo jaki kto lubi :-)

Przygotowanie:

  • Połączyć wszystkie składniki – cukier utrzeć z masłem, dodać mąkę, zmielone migdały, opcjonalnie aromat waniliowy, wszystko szybko zagnieść, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm.  Wykrawać foremką o śr. 5-6 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • Piec w temperaturze 150 C przez ok. 20 minut aż ciastka będą miały ciemnozłoty kolor.
  • Wystudzić ciastka, dekorować wg uznania, pysznie jest z nutellą lub kwaskowatym dżemem malinowym

foto: Nicholas French

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>