-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Grudzień 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
Małe, sprytne, na jeden kęs. Nie wzbudzają wyrzutów sumienia a sprawiają małą przyjemność.
Fuzja smaków w każdej porcji jest zapewniona.
Pierwsza propozycja łączy w sobie słodycz mlecznej czekolady lekko oprószoną ostrą papryczką chili z czapeczką z lekkiego kremu mascarpone, uwieńczona kwaśna maliną. Pycha!
Wszystkie smaki wirują na Twoim podniebieniu a Ty zamykają c oczy próbujesz je wszystkie poczuć i połączyć w pełni rozkoszy!
Są również wielbiciele wersji nr 2, czyli połączenia czekolady mlecznej oprószonej imbirem z dodatkiem pełnego orzecha laskowego, posypanego wiórkami gorzkiej czekolady. Połączenie mniej słodkie i bardziej nasycające wybornym smakiem. Orzech laskowy idealnie komponuje się ze smakiem czekolady a imbir nadaje temu połączeniu zdecydowanej mocy!
Czekoladki dobrze trzymać w lodówce. Nie powinny zostawać zbyt długo w cieple, gdyż staną się zbyt miękkie. Wtedy do smakowania dobrze używać łyżeczki.
Zawsze lubiłam miękką czekoladę, wtedy wydaje mi się pyszniejsza :-)
Czekoladki zostały wymyślone przeze mnie na imprezę mojej serdecznej koleżanki. Przypadkiem usłyszałam – „Nie mówcie innym, że takie dobre, to będzie więcej dla nas” :D Małe, pełne tajemnicy smaku, grzeszki :D
Oto przepis:
Składniki (12 sztuk):
Czekoladki z chili, kremem mascarpone i malinami:
• 50g czekolady mlecznej (użyłam firmy Milka)
• 10g mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam firmy Gostyń)
• papryczka chili w proszku do oprószenia
• 12 malin
• 12 małych łyżeczek kremu mascarpone ( ok. ¼ porcji kremu z przepisu http://ladolcecaramella.pl/?p=1842)
Czekoladki z imbirem, orzechem laskowym i wiórkami z gorzkiej czekolady:
• 50g czekolady mlecznej (użyłam firmy Milka)
• 10g mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam firmy Gostyń)
• imbir w proszku do oprószenia
• 12 obranych orzechów laskowych
• 6 małych kostek gorzkiej czekolady do oprószenia
Przygotowanie:
Czekoladki z chili, kremem mascarpone i malinami:
Czekoladki z imbirem, orzechem laskowym i wiórkami z gorzkiej czekolady:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Lekka tarta z wyśmienicie pysznym, gruszkowym nadzieniem z dodatkiem imbiru, przykryta bezową pierzynką. Podana na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych, smakuje obłędnie pysznie :-) Smaki …
Zapraszam do przeczytania wywiadu z La Dolce Caramella, który ukazał się dzisiaj na łamach portalu http://www.we-dwoje.pl
To ogromne wyróżnienie dla mojego bloga i z największą ochotą …