© 2011 . All rights reserved. Czekoladki z przyprawami

Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym

Małe, sprytne, na jeden kęs. Nie wzbudzają wyrzutów sumienia a sprawiają małą przyjemność.

Fuzja smaków w każdej porcji jest zapewniona.

Pierwsza propozycja łączy w sobie słodycz mlecznej czekolady lekko oprószoną ostrą papryczką chili z czapeczką z lekkiego kremu mascarpone, uwieńczona kwaśna maliną. Pycha!

Wszystkie smaki wirują na Twoim podniebieniu a Ty zamykają…c oczy próbujesz je wszystkie poczuć i połączyć w pełni rozkoszy!

Są również wielbiciele wersji nr 2, czyli połączenia czekolady mlecznej oprószonej imbirem z dodatkiem pełnego orzecha laskowego, posypanego wiórkami gorzkiej czekolady. Połączenie mniej słodkie i bardziej nasycające wybornym smakiem. Orzech laskowy idealnie komponuje się ze smakiem czekolady a imbir nadaje temu połączeniu zdecydowanej mocy!

Czekoladki dobrze trzymać w lodówce. Nie powinny zostawać zbyt długo w cieple, gdyż staną się zbyt miękkie. Wtedy do smakowania dobrze używać łyżeczki.

Zawsze lubiłam miękką czekoladę, wtedy wydaje mi się pyszniejsza :-)

Czekoladki zostały wymyślone przeze mnie na imprezę mojej serdecznej koleżanki. Przypadkiem usłyszałam – „Nie mówcie innym, że takie dobre, to będzie więcej dla nas” :D Małe, pełne tajemnicy smaku, grzeszki :D

Oto przepis:

Składniki (12 sztuk):

Czekoladki z chili, kremem mascarpone i malinami:

• 50g czekolady mlecznej (użyłam firmy Milka)
• 10g mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam firmy Gostyń)
papryczka chili w proszku do oprószenia
• 12 malin
• 12 małych łyżeczek kremu mascarpone ( ok. ¼ porcji kremu z przepisu http://ladolcecaramella.pl/?p=1842)

Czekoladki z imbirem, orzechem laskowym i wiórkami z gorzkiej czekolady:

• 50g czekolady mlecznej (użyłam firmy Milka)
• 10g mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam firmy Gostyń)
imbir w proszku do oprószenia
• 12 obranych orzechów laskowych
• 6 małych kostek gorzkiej czekolady do oprószenia

Przygotowanie:

Czekoladki z chili, kremem mascarpone i malinami:

  • W kąpieli wodnej podgrzałam mleko skondensowane i rozpuściłam połamana czekoladę, ciągle delikatnie mieszając. Po lekkim wystudzeniu przelałam chłodne do papierowych, małych papilotek i wstawiłam do lodówki.
  • Po 10 minutach wyjęłam i każdą foremkę oprószyłam chili. Następnie nałożyłam czapeczkę z kremu mascarpone, używając do tego worka do szprycowania. Znowu wstawiłam foremki do lodówki na ok. 10 minut.
  • Po wyjęciu udekorowałam malinami i do momentu podania chłodziłam.

Czekoladki z imbirem, orzechem laskowym i wiórkami z gorzkiej czekolady:

  • W kąpieli wodnej podgrzałam mleko skondensowane i rozpuściłam połamana czekoladę, ciągle delikatnie mieszając. Po lekkim wystudzeniu przelałam chłodne do papierowych, małych papilotek i wstawiłam do lodówki.
  • Po 10 minutach wyjęłam i każdą foremkę oprószyłam imbirem. Następnie ułożyłam po jednym orzechu w każdej foremce.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>