© 2011 . All rights reserved. Deser bezowo-rabarbarowy Eton Mess

Przepis na Deser bezowy z rabarbarem, czyli Eton Mess

To jeden z przepisów, które są proste do wykonania a zarazem wyjątkowo pysznie smakują! Rozpływa się w ustach i nie ma w tym absolutnie żadnej przesady :-) Królowa Beza w prawdziwie zniewalającej kreacji, pełna radości, słodyczy i obłędnych wrażeń smakowych!

Przepis za pomysłem Sophie Dahl z jej autorskiego programu TV, dotyczącego menu na miłosne spotkania.. Ten deser zaproponowała jako uwieńczenie pierwszych, młodzieńczych uniesień przygotowywanych dla nowej znajomości.

Eton Mess…słodki bałagan. Prawdziwy kusiciel… baaardzo romantyczny!!

 

A tajemnica tkwi w połączeniu smaków i struktur deseru. Kwaśny i miękki rabarbar, chrupiąco-słodka beza i obłednie miękka i delikatna bita waniliowa śmietana.

Deser jest lekki i trudno odszukać pełnię smaku tylko w jednym jego kawałku ;-D

Gdy nie macie czasu na upieczenie własnej bezy, skorzystajcie z gotowej opcji, która dostępna jest m.in. w delikatesach Alma. Sprawdziłam i polecam. (W paczce są 3 krążki (300g) gotowego tortu bezowego, a najlepszy z firmy http://rks-lubnica.pl/tort.html)

Romantyzm objawia się również w wyglądzie deseru, jest nieokiełznany. To impresja, słodkie szaleństwo…! Spływający sok rabarbarowy pysznie smakuje. Przyznam się, że podczas przygotowywania zdjęć, moje kubki smakowe znacznie pobudziły się..  ;) na wspomnienie tej pyszności..hihihi, po prostu zwariowałam na punkcie tego obłędnego deseru :-D

Oto przepis:

Składniki:

Bezy
• 4 białka
• 200g miałkiego cukru białego lub trzcinowego
• 1 szczypta soli

lub 1 krążek gotowego spodu bezowego z firmy Lubnica, dostępny w delikatesach Alma

Kompot rabarbarowy
• 100ml wrzątku
• 3 łyżki miałkiego cukru białego lub trzcinowego
• 4 łodygi rabarbaru (ok. 450g), pokrojonych w kawałki
• opcjonalnie 1 łyżeczka wody różanej

Bita śmietana
• 500ml śmietany kremówki 36%
• 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

Dodatki
prażone migdały w płatkach i kandyzowane płatki róż

Przygotowanie:

Bezy

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni C. W dużej misce ubić białka, aż będą puszyste. Stopniowo dodawać cukier i szczyptę soli, ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca (ok. 7-8 minut). Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia. Nałożyć duże porcje piany z białek na blachę w sporych odstępach i piec przez ok. 1 godz.
  • Druga opcja jest taka, że kupujemy gotowy spód bezowy np. w delikatesach Alma.

Kompot rabarbarowy

  • Zagotować w rondlu wodę z cukrem, w momencie wrzenia dodać rabarbar. Wymieszać i gotować 5 min na średnim ogniu. Kiedy rabarbar będzie miękki, zdjąć rondel z ognia. Opcjonalnie dodać wodę różaną i odstawić do ostudzenia.

Bita śmietana

  • W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę, aż będzie gęsta i puszysta, ale nie sztywna. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, dodać do śmietany i wymieszać.
  • Upieczone bezy rozłożyć na półmisku albo paterze: kilka niech będzie w całości, a kilka pokruszonych. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, a następnie gęsty kompot rabarbarowy lub odwrotnie, najpierw kompot rabarbarowy a na to bitą śmietanę. Przed samym podaniem posypać wszystko uprażonymi płatkami migdałów i pokruszonymi bezami.

 

 

Spróbujcie również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

4 Komentarze

  1. Opublikowano 15 maja 2011 at 8:28 pm | Permalink

    U mnie też tort bezowy, może się wymienimy?:D
    Wspaniały tort zrobiłaś!
    Pozdrawiam:)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 15 maja 2011 at 8:45 pm | Permalink

      Z przyjemnością!! Choć moja wersja iscie bałaganiarska ;)) ale warta pokusy…. :)
      Pozdrawiam serdecznie!

  2. Opublikowano 16 maja 2011 at 9:09 am | Permalink

    Ojj taki deser musiał smakować niesamowicie:)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 16 maja 2011 at 9:40 am | Permalink

      Zrobiłam go na poprawę humoru bliskiej mi osoby. Chyba się udało, bo obudził się w niej nieokiełznany apetyt :) Ciągłe dokładki i pełno śmiechu! :)) Uwielbiam takie chwile :) Polecam bardzo!

Napisz odpowiedź na KUCHARNIA, Anna-Mari.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>