Przepis na Barszcz Czerwony wg Pięciu Przemian

Składniki:

• 3 litry wrzątku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kminku – smak gorzki
• 4-5 marchewek – smak słodki
• 2-3 pietruszki – smak słodki
• 2 cebula – smak ostry
• kawałek pora i selera – smak ostry

• 3-4 ząbki czosnku – smak ostry

• ½ łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
• szczypta pieprzu cayenne – smak ostry
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
sól – smak słony

• szczypta bazylii  - smak kwaśny
• pęczek zielonej pietruszki – smak kwaśny
• pęczek koperku – smak kwaśny

Do smaku:
majeranek (sm.gorzki),kminek (sm.słodki), pieprz czarny(sm.ostry) i sól (sm.słony) do smaku
• 1 litra zakwasu z buraków – smak kwaśny
• sok z połowy cytryny – smak kwaśny

Dodatki:
paszteciki lub uszka z farszem mięsnym lub grzybowym

 Przygotowanie:

  • Na wrzącą wodę dodajemy składniki, zachowując kolejność, skończyć na pęczku koperku  i gotować min. 1 godz.
  • Wywar przecedzić, dodać kolejno do smaku – majeranek, kminek, pieprz czarny i sól. Następnie dodać zakwas z buraków  i podgrzać nie zagotowując.
  • Można dodać do smaku sok z połówki cytryny.
  • Podawać z uszkami lub pasztecikami.

 

Uwielbiam Barszcz Czerwony! Jego smak zawsze wzbudza we mnie najlepsze wspomnienia i szczęśliwe chwile. Mogę go pić samego lub pałaszować z ulubionym dodatkiem, czyli uszkami z farszem grzybowym.
Nasyca mój organizm samym dobrem i jest zbawiennym źródłem żelaza! Skutecznie odkwasza organizm. Burak jest bardzo dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego. Zawiera wit.C :)

A w ostatnim numerze Zwierciadła (luty 2011) znalazłam artykuł o soku z buraka – pt. ”Lepsze od treningu”:

 ”Badania z ostatnich lat pokazały, że buraczany sok działa lepiej niż większość napojów energetyzująch.(…) Okazało się, że specyfik ten pozwalał nawet o 16 procent wydłużyć czas ćwiczeń.(…) Specjaliści podkreślają, że sok z buraków może być przydatny nie tylko uprawiającym sport, ale też ludziom mniej wydajnym fizycznie – rekonwalescentom, osobom starszym czy cierpiącym na choroby krążenia.”

 
Polska dzieli się na wielbicieli wersji na ostro i wersji na słodko. Moja jest wersją rozgrzewającą ostrym, nasyconym smakiem, taką lubię najbardziej! No palce lizać!

 

I jeszcze ciekawostka - historia buraka ;)

Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go w ogrodach króla Meodaka-baladana, pod nazwą selqu. Około 400 p.n.e. uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza uprawiany był burak ćwikłowy jako warzywo liściaste we Francji i Italii, a w Niemczech od XII wieku. W XV wieku odmiana czerwona buraka zawędrowała do Włoch.

Spróbujcie również wyśmienicie rozgrzewającego Rosołu, przepysznie równoważącego Żurku oraz smakowicie wzmacniającej Zupy Dyniowej, które znajdziecie w zakładce KUCHNIA WG PIĘCIU SMAKÓW :)))