© 2012 . All rights reserved. Mazurek z mlekiem skondensowanym i migdałami

Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami

Przepis zdecydowanie świąteczny, jednak kto zabroni nam wykonać go poza Świętami z iście łakomczuchowatego powodu…

Tym razem użyłam słodzonego mleka skondensowanego z Gostynia, bo jest oczywiście najlepsze :-)

Mięciutkie nadzienie z chrupiącym uprażonym migdałem i maślanym kruchym spodem robi furorę w każdym towarzystwie. Małe kawałki pomagają delektować się nim w umiarkowany sposób a dla prawdziwych smakoszy, którzy nie czują smaku po jednym kawałku, cała blacha to za mało ;-) Znika bez śladu okruszka ;) Spróbujcie i oceńcie.

Przepis na masę kajmakową pochodzi z blogu Kwestia Smaku a na kruche ciasto z przepisów mojej Mamy.

„I gdy Królik zapytał: – Co wolisz, miód czy marmoladę do chleba? – Puchatek był tak wzruszony, że powiedział: – Jedno i drugie. – I zaraz potem, żeby nie wydać się żarłokiem, dodał: – Ale po co jeszcze chleb, Króliku? Nie rób sobie za wiele kłopotu.”

Miłego łasuchowania! :)

Oto przepis:

Składniki:

Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)

Kruche ciasto

• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli

Masa kajmakowa:

• 200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki masła
oraz:
• garść uprażonych wcześniej płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  • W misce posiekałam nożem masło z przesianą mąką, dodałam cukier. Następnie połączyłam ze śmietaną, żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagniotłam i ulepiłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i chłodziłam w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Odłożyłam odrobinę ciasta na rant, resztę rozwałkowałam na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm, mierzona po dnie). Placek przełożyłam do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
  • Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej małej jego części ułożyłam wałeczki na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Piekłam 30 minut.

Masa kajmakowa:

  • Do rondelka z grubym dnem wlałam mleko skondensowane, dodałam miód i masło. Gotowałam przez około 8 – 10 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje i zjaśnieje.
  • Na wystudzone kruche ciasto nakładałam masę kajmakową i udekorowałam prażonymi płatkami migdałowymi.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>