© 2010 . All rights reserved. Syllabub z limonką i amaretto

Przepis na deser Syllabub, czyli krem Amaretto z limonką

Do znalezienia przepisu na ten deser nakłonił mnie artykuł Tessy Capponi-Borawskiej, który przeczytałam w pewnym miesięczniku. W Internecie znalazłam jeden (oczywiście jeden z wielu), który od razu przetestowałam. Autorką jest Nigella Lawson, która ten typowo angielski deser połączyła z włoskim smakiem likieru Amaretto, zamiast jak w tradycyjnej wersji – z winem musującym.

Jak pisze p. Tessa Capponi-Borawska, sekret tego deseru, kryje się w lekkości śmietanowej piany – „Powinna być jak puch – żeby to osiągnąć, moja matka, zgodnie z przepisem, który dostała od swojej matki, stawała na krześle w kuchni i trzymając dzbanek ze śmietaną wysoko nad głową, wlewała ją do miski stojącej na podłodze”. Warto było spróbować!

Ciekawa jestem też innych wariacji smakowych tego deseru i chyba nie powstrzymam się przed wersja z winem musującym…

 

Syllabub to tradycyjny angielski deser z przełomu XVI i XIX w. Tłuste mleko lub śmietankę ubijano z cukrem, dodając na koniec lekkie wino. Całość powinna mieć konsystencję zgęstniałej, ale nadal lekkiej piany.

Naprawdę możliwości jest wiele, ale która ta naj… chyba nie oprę się pokusie znalezienia ulubionego połączenia!

Na zdjęciach są już biszkopty, bo małe ciasteczka Amaretto nie dotrwały do zdjęć..! zostały zdegustowane!

Wersja Syllabub z pokruszonymi biszkoptami jest łagodniejsza w smaku, można dodać dla dekoracji małe cząstki limonki :)

Oto przepis:

Składniki (6 porcji):

• 1/3 szklanka likieru Amaretto
• 2 łyzki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny (połowa cytryny)
• 250ml śmietanki kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• ok. 8 sztuk ciasteczek Amaretto
Przygotowanie:

  • Połączyć w misce kolejno – likier, cukier puder i sok z lemonki, mieszając delikatnie trzepaczką
  • Dodać śmietanę i ubijać dopóki całość nie zgęstnieje, ale nadal będzie miękka i wzburzona
  • Na spód około 6 szklanych lub ceramicznych naczynek  skruszyć ciasteczka Amaretto
  • Nałożyć warstwę kremu, pokruszyć dla dekoracji ciasteczka na gotowym deserze i wstawić na około godzinę do lodówki.

     

     

     

    Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

    • O MNIE

      Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
    • Who's Online

      • 0 Members.
      • 0 Guests.
    • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

    • KATEGORIE

    • Tagi

    • Durszlak.pl
    • Najnowsze komentarze

    • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

      Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
    • Strony

    • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
    • MYŚLI NIEULOTNE..

      Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

    Skomentuj

    Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

    *
    *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>