W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać masło, ziele angielskie, liście laurowe, imbir a następnie cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Pokroić indyka w kostkę, oprószyć pieprzem a następnie solą i wrzucić do cebuli. Dusić razem ok. 5-10 minut. Rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody bulion i dodać do indyka. Gotować ok. 30 minut.
Sos chrzanowy: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać kolejno imbir, bulion w proszku, mąkę i kurkumę tworząc białą zasmażkę (ok. 2 min). Gotową zasmażkę dodać do rondelka z indykiem. Do przygotowanej śmietany dodać 2 łyżki gorącego wywaru z zasmażką, lekko wymieszać (by śmietana się nie zważyła). Zahartowaną śmietanę dodać do indyka. Na koniec połączyć z tartym chrzanem, wymieszać i zagotować.
Cudowny przepis na pyszny obiad! To mój ulubiony pomysł na indyka wg Pięciu Przemian. Sos chrzanowy podkreśla w zdecydowany sposób delikatność mięsa. Użyłam tartego chrzanu dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli lubicie bardziej ostry smak, wystarczy dodać większą ilość :)
Najważniejsze jest by łączyć składniki wg zalecanej kolejności a równoważący posiłek doda nam tak potrzebnej energii.
A chrzan ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna!
Bardzo polecam!
O MNIE
Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
Przepis na Indyka w sosie chrzanowym wg Pięciu Przemian
Składniki:
• 3 łyżki oliwy z oliwek – smak słodki
• 25g masła – smak słodki
• 5 sztuk ziela angielskiego – smak ostry
• 3 sztuki liścia laurowego – smak ostry
• 1/3 łyżeczki imbiru w proszku – smak ostry
• 2 średnie cebule – smak ostry
• 3 ząbki czosnku – smak ostry
• 700g piersi z indyka – smak ostry
• pieprz do oprószenia indyka przed smażeniem – smak ostry
• sól do oprószenia indyka przed smażeniem – smak słony
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego (rozpuszczona w zimnej wodzie)– smak słony
Sos chrzanowy
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
• 2 płaskie łyżki mąki pszennej – smak kwaśny
• szczyptę kurkumy – smak gorzki
• cały wywar z duszonego wcześniej indyka – smak słodki
• ½ szklanki słodkiej śmietany 18 % – smak słodki
• 3-4 łyżki gotowego startego chrzanu do kupienia w zdrowej żywności – smak ostry
Przygotowanie:
Cudowny przepis na pyszny obiad! To mój ulubiony pomysł na indyka wg Pięciu Przemian. Sos chrzanowy podkreśla w zdecydowany sposób delikatność mięsa. Użyłam tartego chrzanu dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli lubicie bardziej ostry smak, wystarczy dodać większą ilość :)
Najważniejsze jest by łączyć składniki wg zalecanej kolejności a równoważący posiłek doda nam tak potrzebnej energii.
A chrzan ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna!
Bardzo polecam!
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..