Przepis na Zupę dyniową wg Pięciu Smaków

Czy ja pisałam już, że Zupa Dyniowa to moja ukochana zupa-krem..??! Właśnie tak jest! :)) Czym prędzej jej skosztujcie a docenicie, nie tylko bogactwo smaku, ale przede wszystkim pyszne rozgrzanie i nasycenie organizmu samymi dobrem, gdyż dynia ma wiele właściwości leczniczych :-) np. poprawia odporność organizmu. C.D.N.

Składniki:

• 5 cebul – smak ostry
• szczypta soli + 1 płaska łyżka – smak słony
• szczypta Bazylii – smak kwaśny
• szczypta kurkumy – smak gorzki
• oliwa z oliwek – smak słodki
• 1 kg dyni – smak słodki
• 3 średnie marchewki – smak słodki
• 2 średnie pietruszki – smak słodki

• mały kawałek selera – smak ostry

• szczypta imbiru – smak ostry
• 2,5 l zimnej wody – smak słony
• łyżeczka soku z cytryny – smak kwaśny
• 100g masła 82% tłuszczu – smak słodki

• grzanki z chleba orkiszowego

Przygotowanie (najważniejsze, by zachować kolejność dodawania składników):

  • Pokroić cebulę w grube kawałki, oprószyć kolejno szczyptą soli, szczyptą bazylii i kurkumy,  wrzucić na podgrzaną oliwę z oliwek w dużym garnku, dusić aż się zeszkli (nie może się zarumienić, garnek najlepiej postawić na płytce).
  • Dodać pokrojoną w duże kawałki dynię, marchew i pietruszkę, na koniec dodać seler i szczyptę imbiru, całość zalać zimną wodą (ok. 2,5 litra – tak by warzywa były ledwo przykryte, ok. 2 cm nad warzywami). Gotować 60 minut pod przykryciem.
  • Zdjąć z ognia, zmiksować zupę na gładki krem dodając 0,5 kostki masła.
  • Podawać z grzankami z chleba orkiszowego.