Przepis na Zupę Pieczarkową wg Pięciu Przemian

Pieczarka posiada znikome wartości odżywcze, za to duże walory smakowe i zapachowe. Uwielbiam pieczarki, choć wg diety Grupy Krwi, grupa A, czyli moja, nie powinna jadać ich zbyt często ;) Dlatego jest to dla mnie rarytas raz na jakiś czas :-)

A Zupa przygotowana wg Pięciu Smaków, z dodatkiem tych pysznych grzybów jest naprawdę wysmienita!

Przepis opracowałam z moją kochaną Mamą :-)

Nic a nic mi nie będzie!

A dzięki 5 Przemianom, pałaszować ją mogę zdecydowanie częściej :D

O Matko, piszę to i ślinianki dosyć mocno się uaktywniły.. mniam mniam :)))

Oto przepis:

Składniki:

• 3 litry wrzątku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki tymianku – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kurkumy – smak gorzki
• 1/3 łyżeczki kminku – smak gorzki
• 2-3 marchewek (pokrojone w plasterki) – smak słodki
• 2-3 pietruszki (pokrojone w plasterki) – smak słodki
• średni por (pokrojony w paski) – smak ostry
• średni kawałek selera – smak ostry

• 5 sztuk ziela angielskiego + 3 liście laurowe – smak ostry

• 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 – 4 plastry świeżego – smak ostry
• 3 cm pasek glonu kombu lub rozdrobniony glon Wakami – smak słony
• 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego – smak słony
• 1 łyżeczka suszonej pietruszki zielonej – smak kwaśny

Po gotowaniu składników przez 15 minut ich smak zmienia się w smak gorzki

• 2-3 średnie cebulki (osobno zeszklone na patelni)  – smak ostry zmienia się w słodki

• 6-7 średnich ziemniaków (pokrojonych w kostkę) – smak słodki
• 30-40 dkg pieczarek (podduszone na 1 łyżce oliwy z oliwek i 1 łyżce płaskiej masła) – smak słodki

Po gotowaniu składników przez 15 minut ich smak zmienia się w smak gorzki

• 180-200 ml słodkiej śmietany 18% – smak słodki

Do smaku:
oregano, imbir,pieprz czarny(sm.ostry) i sól (sm.słony) do smaku oraz świeża zielona pietruszka

Przygotowanie:

  • Na wrzącą wodę dodajemy składniki, zachowując kolejność podaną w „składnikach”, skończyć na suszonej zielonej pietruszce. Po gotowaniu składników przez ok. 15 minut ich smak zmienia się na gorzki.
  • Następnie, dodać wcześniej zeszklone na patelni (na oliwie z oliwek) cebule, dalej – ziemniaki, pokrojone w kostkę oraz pieczarki (podduszone na 1 łyżce oliwy z oliwek i 1 łyżce płaskiej masła). Gotować 15 minut.
  • Dodać śmietanę (w osobnym garnuszku do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy, by śmietana nie zważyła się w zupie, gotową śmietanę wlać do zupy).
  • Doprawić do smaku – oregano, sproszkowanym imbirem, pieprzem czarnym i solą. Zakończyć zamknięcie smaku dekorując posiekaną, świeżą, zieloną pietruszką.

Smacznego!