© 2011 . All rights reserved. Mazurek z masą kajmakową

Przepis na Mazurek kajmakowy – kruche tabliczki krówkowe z bakaliami

Taki Mazurek sprawdza się zawsze.
Kruche, delikatne ciasto i miękka masa kajmakowa z kolorową mieszanką ulubionych bakalii jest wyśmienitą słodkością w przyzwoitej ilości, jak batonik, jak ciasteczko ;) Dobrze jest go przygotować dzień wcześniej, wtedy masa zostanie delikatnie wchłonięta przez ciasto i połączy się w słodkie cudo. Przepis na kruche ciasto mam z zeszytu mojej Mamy :-)
Niewielka ilość zaskakuje bogactwem smakowitych wrażeń. Polecam nie tylko świątecznie, gdyż świąteczny charakter możemy zmienić po prostu prostrzą dekoracją i brakiem dekoracyjnego brzegu. Powstaną tzw. tabliczki kajmakowe, na jeden pyszny gryz… lub nie wątpliwie – nie jeden ;-)
Oto przepis:
Składniki:

Kruchy spód ucierany

• 150 g miękkiego masła
• 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 150 g  mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)

Masa kajmakowa

• 200 g gotowej masy kajmakowej
• 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
• 2 łyżki masła
oraz:
• uprażone całe migdały oraz płatki migdałowe, sparzone wrzątkiem rodzynki lub bakalie które uwielbiacie

Przygotowanie:

Kruchy spód ucierany
  • Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  • Odłożyć 1/3 ciasta, resztę ciasta rozwałkować na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (nie musi być idealnie równy). Placek przełożyć do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
  • Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkować ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką (wałeczki lepiej formują się ze schłodzonego ciasta). Ułożyć wałeczki na brzegach formy tworząc ozdobny rant.  Z pojedynczych wałeczków można ułożyć kratkę na całej powierzchni mazurka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor. Ostudzić.
Masa kajmakowa
  • Do porządnego rondelka z grubym dnem przełożyć masę kajmakową, dodać miód i masło. Gotować przez około ok. 8 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje.
  • Masę wyłożyć na  upieczony kruchy spód, ułożyć dodatki i udekorować.
.
Spróbujcie również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Komentarze

  1. Opublikowano 4 maja 2011 at 9:12 am | Permalink

    Kajmakowy to jeden z moich ulubionych:)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 4 maja 2011 at 9:24 am | Permalink

      U mnie to zdecydowany nr 1 :) zaraz po nim.. cytrynowy z białą czekoladą :) małe przyjemności.. ech ;)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>