O mnie

Witam wszystkich smakoszy! :-)

Tak, to właśnie tu jest słodko a mój blog ma być wyłącznie o przyjemnym delektowaniu się słodkimi emocjami :-)Poszukuję, znajduję, próbuję a potem dzielę się słodkim smakiem z moją rodziną, przyjaciółmi i bliskimi znajomymi oraz wyjątkowymi smakoszami, czyli Wami, jeśli macie na to ochotę !

Jeśli macie również ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi pomysłami to zapraszam! Będę w siódmym niebie kosztując Waszych specjałów!

Jak pisała Elsa Schiapirelli – Dobra kucharka jest jak wróżka, która rozsiewa wokół siebie szczęście!

To zadanie dla mnie!

W Italii wszyscy kochają dobre jedzenie. Podstawowym wymogiem dotyczącym przyrządzania włoskich potraw jest zachowanie prostoty, ale także bogactwa i czegoś co zaciekawi.. Ich kuchnia uwodzi smakiem, zapachem i sposobem podania.

Ostatnią i najważniejszą kwestią dobrego smaku to dzielenie się nim z innymi. Dobre wino, dobre jedzenie, dobre towarzystwo, śmiech … ot i cała tajemnica słodkiego życia!

Deser na stole, stół na trawie, słońce –smak wakacji jest pełniejszy! Desery nie muszą ograniczać się do lodów. Czas posmakować lekkości piany śmietanowej, owocowych musów i słodkich sosów czekoladowych… Łatwych w wykonaniu z dostępnych składników. Smakołyki, które zawsze się udają i zawsze wyśmienicie smakują!

Nie jestem szefem kuchni, chyba, że swojej ;-) I nie skończyłam żadnej szkoły cukierniczej. Jestem smakoszem życia i poszukuję wyjątkowych tajemnic, którymi mogę się dzielić z innymi. Wyszukane przeze mnie przepisy pochodzą z różnych źródeł, są to zarówno tradycyjne receptury rodzinne, jak i sprawdzone przepisy kulinarnych mistrzów. Ciekawa jestem czy „urodzą się” z tego jakieś nowe słodkie wariacje.

Kiedy smakuję nowy deser, głównym kryterium, które wprowadza go na stałe do mojego zeszyciku pyszności jest pierwsze wrażenie i odczucie – jest to zazwyczaj stwierdzenie… mmmmmm….  jakie to dobre!

Nie wpisuję tu średniosmacznych przepisów lub  po prostu słodkich, muszą być wyjątkowe!

Drugim smakoszem jest mój siostrzeniec, jeśli prosi od razu o dokładkę, to tak jakbym wygrała główną nagrodę na loterii! Najlepszy mój krytyk – uwielbiam ten moment rozkosznego, szelmowskiego uśmiechu na jego twarzy! :-)

Dobra kuchnia wg Włochów dużo bardziej zależy od składników niż od umiejętności. Pamiętam o tym przy okazji zakupów, mam miejsca w których niezmiennie kupuję np. owoce. W sezonie unikam mrożonek, świeże owoce mają swój wyjątkowy naturalny smak słońca. Smak serka Mascarpone również zależy do producenta, jedne są bardziej kremowe inne słodsze. To samo jest ze świeżymi jajkami – wolę te od kur z wolnego wybiegu. Na co dzień  jem świadomie, najbardziej pasuje mi kuchnia wg Pięciu Przemian i wg grupy krwi, dlatego mogę bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na te wszystkie smakołyki o których piszę. Zresztą codzienne jedzenie wg Pięciu Przemian jest również ferią pysznych i wzmacniających smaków! Małą próbkę tych smaków odnajdziecie na blogu w zakładce „Kuchnia wg Pięciu Smaków„. Znajdziecie tam przepisy na m.in. rozgrzewająco-wzmacniające zupy! Receptury na herbaty i kawy wg tej filozofii odnajdziecie w głównych kategoriach deserowych.

Aha, i Jeśli starasz się aby coś było idealne, pozostanie to niedoskonałe. Robiąc coś naturalnie, zawsze robisz to doskonale. Natura jest doskonała, wysiłek nie” to słowa OSHO, nauczyciela duchowego, bo dobra energia i radość tworzenia bardziej się liczą niż sztywne trzymanie się zasad i obawa czy wyjdzie czy nie wyjdzie, zawsze staram się o tym pamiętać.

To, że mam słabość do kuchni włoskiej, nie znaczy, że wszystkie wyszukane przeze mnie desery pochodzą stamtąd. Zmierzam doświadczać smaków, które będą zaskakiwać podniebienie bez względu na stronę świata , z której pochodzą, ważne by robiły wyjątkowe wrażenie… i powodowały rozmarzenie… ech

Czy w smakowaniu jedzenia można odnaleźć radość życia?

Hmm.. chcecie poszukać jej ze mną…?

W takim razie zapraszam do stołu – podano na słodko!

Edyta  :-*

P.s. Swoje zdjęcia robię czym popadnie ;-) nawet telefonem komórkowym, są zapisem chwili i emocji z nią związanych…:-)