© 2011 . All rights reserved. Eton Mess z truskawkami

Przepis na Torcik bezowy (Eton Mess) z truskawkami i bitą śmietaną – szybka wersja

Lekki jak chmurka, słodko – kwaśny bardzo pyszny kawałek przyjemosci.

A do tego …wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Ja z moją kochaną rodzinką, dla której go zrobiłam, uwielbiamy wersję bałaganiarską w stylu Eton Mess :-)

Gdy sok truskawkowy otula torcik, nasiąkając pysznie kruchą bezę
a miękka, świeża bita śmietana rozpływa się w ustach łącząc się ze słodyczą konfiturowych truskawek.
Płatki migdałowe smakowicie chrupią i dodają wyjątkowego wyrazu.
Jest obłędnie pyszny! Wszyscy mieliśmy uśmiechnięte ze szczęścia miny!
Spróbujcie sami :-)
Polecam!
„Słońce grzało tak rozkosznie, a kamień na którym siedział od dłuższego czasu, był tak przyjemnie ciepły, że Puchatek już sobie postanowił, że przez całą resztę poranka będzie siedział pośrodku strumyka i cieszył się z tego, że jest Puchatkiem” cytat z Tao Kubusia Puchatka
Oto i przepis:
Składniki:
Beza
• mały (300g) gotowy tort bezowy suchy dostępny m.in. w Delikatesach Alma (najlepszy z firmy http://rks-lubnica.pl/tort.html)
Truskawki konfiturowe
• 0,5 kg truskawek
• 1 łyżka cukru
• opcjonalnie kilka kropli esencji waniliowej
Bita śmietana
• 200 g śmietany kremówki 36%
Dodatki:
garść prażonych migdały w płatkach i świeże truskawki
Przygotowanie:
  • Truskawki pocięłam w małe cząstki, wrzuciłam do rondelka, wsypałam łyżkę cukru i gotowałam kilka minut, tak by truskawki lekko się rozpadły i nabrały konsystencji konfiturowej. Odstawiłam do schłodzenia. W międzyczasie urażałam na patelni płatki migdałowe i odstawiłam do ostudzenia.
  • W misce ubiłam mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 36%, aż będzie gęsta i puszysta.
  • Spód bezowy ułożyłam na paterze. Na wierzch nałożyłam konfiturowe truskawki (wcześniej odcedziłam je lekko z nadmiaru soku), posypałam garścią uprażonych płatków migdałowych przykryłam delikatnie bitą śmietaną. Całość schłodziłam przez godzinę w lodówce. Przed samym podaniem udekorowałam tort cząstkami świeżych truskawek.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>