© 2012 . All rights reserved. Sernik z gruszką i imbirem

Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem

Bardzo puszysta wersja sernika! Leciutka jak mgiełka :-)

Pyszna gruszka imbirowa wyśmienicie odnalazła się w towarzystwie rozpływającej się w ustach masy serowej. Kruchy spód cynamonowy dodaje całości wyrazu. Całość może zostać polana sosem czekoladowym… link do przepisu na blogu znajdziesz poniżej :-)

Śliczny i rumiany, pyszności…. :-)

Przepis znaleziony tutaj (link poniżej), ale wzbogacony przeze mnie imbirem i cynamonem: http://www.przepisnaciasto.net/serniki/sernik-z-gruszka-na-kruchym-spodzie/

Polecam, bardzo dobry! :-)

 

Oto przepis:

Składniki:

Kruchy spód

• 1 ½  szklanki mąki pszennej
• ½ kostki masła 82%
• 2 żółtka
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżki zimnej wody (jeśli ciasto nie chce połączyć się)
• ½ łyżeczki cynamonu
• 2 gruszki pocięte w ósemki lub drobne paski + imbir w proszku do oprószenia gruszek

Masa serowa:

• 500g sera białego mielonego (np. śmietankowy)
• ¾ szklanki cukru
• 1/5 kostki masła
• 3 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kruche ciasto

  • Z podanych składników zagniotłam kruche ciasto, po czym zawinęłam je w folię i chłodziłam w lodówce ok. 30 minut. Następnie kawałkami wylepiłam spód (na grubość ok. 3 mm) przygotowanej wcześniej tortownicy (tortownicę wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem pergaminowym do pieczenia).
  • Ciasto przykryłam folią aluminiową na którą wysypałam fasolę, aby ciasto nie urosło, piekłam ok. 15 minut w temp. 150 stopni C.

Masa serowa:

  • Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i ubiłam na puszystą masę. Stopniowo dodawałam ser oraz mąkę. Na koniec wrzuciłam ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
  • Na upieczonym kruchym spodzie wykładam warstwę gruszek, posypałam je lekko  imbirem w proszku, następnie delikatnie wylałam masę serową.
  • Piekłam ok. 50 minut w temp. 160 stopni C. Po u pieczeniu, schłodziłam sernik i obsypałam płatkami migdałowymi. Świetnie smakował z polewą czekoladową z przepisu (kliknij na zdjęcie)

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>