© 2010 . All rights reserved. Mus czekoladowy z bitą śmietaną i malinami2

Przepis na deser Mus czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

 

Ale tu się dzieje! Pomieszanie smaków – słodki, kwaśny i gorzki w jednym, ale jaki efekt!

Feria doznań! Mamy tu świeże kwaskowe maliny z listkiem mięty pod pierzynką słodkiej bitej śmietany a tajemnicę tę ukrywa przed okiem mus z gorzkiej czekolady!

Przepis z Kwestii Smaku :-) Pyszny, obłędnie rozkoszny deser! Można kosztować, kosztować i .. hmm, czy potrzebne będzie umycie filiżanki..? ;-)

Ciekawe, kontrastowe w smaku połączenie a jak wygląda…!

Oto przepis:

Składniki (ok. 6 porcji):

• ok. 150 g malin
• kilkanaście małych listków mięty
• 250 ml śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g gorzkiej czekolady
• 25 g masła

Przygotowanie:

  • W 6 mniejszych filiżankach lub szklankach ułożyć warstwę rozerwanych na cząstki malin do ok. 1/3 wysokości. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
  • Ubić na sztywną pianę połowę schłodzonej  śmietanki, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Ułożyć ją na malinach w filiżankach i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
  • Drugą połowę śmietanki kremowej zagotować w rondelku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodawać po kawałku masło, miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Wystudzony mus ułożyć  na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Spróbuj również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

6 Komentarze

  1. hanka
    Opublikowano 26 września 2010 at 7:52 pm | Permalink

    znajomi wylizali palcami !!!

  2. PanaCotta
    Opublikowano 30 września 2010 at 10:40 pm | Permalink

    Hmmmm……. jeszcze niczego nie spróbowałam a już wiem że to będzie pyszne …… i szlag trafi silną wolę

  3. Opublikowano 13 marca 2011 at 7:17 pm | Permalink

    wow Twój blog jest genialny! na początku nie mogłam się połapać, ale sytuacja już opanowana :) wspaniałe zdjęcia i pyszne słodkości

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 14 marca 2011 at 8:30 am | Permalink

      Jakie to miłe! Dziękuję pięknie… :)))

  4. Mika
    Opublikowano 3 września 2011 at 10:59 pm | Permalink

    Jak wygląda tak smakuje! Baaaardzo mi smakowało :)) Trzeba kosztować póki malina świeża w sklepach ;)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 4 września 2011 at 11:38 am | Permalink

      Dzięki Mika :))

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>