© 2011 . All rights reserved. Gruszka z imbirem i musem czekoladowym

Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym


Wyborna gruszka, nasączona limonkowo – imbirowym syropem z dodatkiem lekkiego musu czekoladowego.

Pyyyszna! Świeża! Leciutka! Marzenie!!

Od razu mówię, że najlepsza jest jako podsumowanie obiadu lub jako baaardzo leciutki deser. No jak nic, nie najecie się tym, ale Wasze kubki smakowe będą rozpieszczone..!!!

Przepis pochodzi z wyrwanej kartki z polskiego archiwalnego (nie wiem, z którego roku) pisma Elle, z dodatku „Przepisy Elle”- deser „Gruszki z imbirem i musem czekoladowym” i oznaczone jako „Wykwintne”.  Idealny o tej porze roku. Wyśmienita! Doskonała! Miękka i smaczna :-)

 

Przyznaję, że wersja na zdjęciu jest z musem z czekolady mlecznej, bo ja miałam na taką słodycz ochotę, ale dzięki dopełnieniu świeżej, rozkosznie miękkiej gruszki smakiem gorzkiej, wybornej czekolady – oj, czuję, że będzie genialnie :D

Owoce, m.in. gruszki, mają naturę wilgotną i zimną. Odświeżają i ochładzają ciało. Dlatego też powinniśmy jeść owoce sezonowe, które rosną w naszym klimacie. Jesienią najlepsze dla naszego organizmu są nasze słodkie jabłka, gruszki i śliwki. Ochładzającą naturę owoców możemy zmienić poprzez gotowanie ich z przyprawami, m.in. z imbirem (mocno rozgrzewający), cynamonem, goździkami, kardamonem lub piec w piekarniku. Dobrze jest zamienić cukier na miód wielokwiatowy. Gruszki, poza walorami smakowymi posiadają również dużo wartości odżywczych. To owoce bogate w potas, fosfor, wapń i magnez. Zawierają dużo witamin, m. in. A, B1, B2, B5, C i PP.

Mmmniam! :-)

 

Oto przepis:

Składniki (4 porcje):

• 4 gruszki Konferencyjne (dojrzałe)
• 2 limonki
• 1 mały kawałek świeżego imbiru
• 100g cukru

Składniki – mus czekoladowy:

• 170g gorzkiej czekolady (np. Wedla)
• 150 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1 żółtko
• 4 białka
• odrobina cukru
• opcjonalnie 1 mały kieliszek whisky (lub rumu lub koniaku)

Przygotowanie gruszek:

  • Bardzo delikatnie obrałam gruszki, pozostawiając ogonki. Włożyłam owoce do garnka, dodałam sok z dwóch limonek oraz startą skórkę z jednej limonki, zalałam zimną wodą i zagotowałam, następnie dodałam cukier oraz starty imbir, gotowałam razem przez 15 minut.
  • Wyjęłam gruszki i gotowałam syrop jeszcze przez 10 minut, aż odparuje (powinno zostać ok. 200 ml). Odstawiłam do wystudzenia.

Przygotowanie musu czekoladowego:

  • Do rondelka wlałam śmietanę, po zagotowaniu, zdjęłam ją z ognia i dodałam połamaną czekoladę i żółtko, dobrze wymieszałam.
  • W osobnym garnuszku ubiłam na sztywno białka, dodając odrobinę cukru.
  • 1/3 białka dodałam do letniej masy czekoladowej i energicznie wymieszałam.
  • Następnie dodałam pozostałą część ubitego białka, delikatnie łącząc go z masą. Opcjonalnie można dodać alkohol, np. whisky lub rum lub koniak.
  • Mus chłodziłam w lodówce przez ok. 2 godziny.
  • Gruszce odcięłam spód, tak by równo stała na talerzyku. Sam owoc polałam ją syropem limonkowo – imbirowym i na talerzyku dodałam mus czekoladowy.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>