© 2010 . All rights reserved. Ciastka z cynamonem i kawałkami czekolady

Przepis na Ciasteczka z cynamonem i kawałkami czekolady

Moje pierwsze Święta Bożego Narodzenia na blogu! Jako, że świeżynka półroczna jestem, to niestety zbyt wielu przepisów świątecznych na razie nie ma. Jak na słodki blog przystało – powinno być na bogato, więc czym prędzej postaram się to nadrobić :))
Dookoła pełno różnych przepysznych smakołyków, więc poprzeczka idzie w górę… ;)
Ja zaproponuję również coś wyjątkowego i z pewnością smakowitego.

I tak, na pierwszy ogień, ciasteczka! Te ciasteczka, oprócz swego wykwintnego smaku, mają również taką zaletę, że po zrobieniu w nich dziurek (przed pieczeniem, np. rurką do napojów) mogą ozdobić Waszą choinkę. Dwa lata temu stworzyłam taką choinkę, która zamiast bombek i innych dekoracji, miała wyłącznie zawieszone na swych gałązkach ciasteczka różnych smaków i kształtów. Uwierzcie mi, że nikt nie przeszedł koło niej obojętnie..! ;-)
Chciałam wszystkim przypomnieć smak dzieciństwa!
A kiedyś, nie wiem jak w Waszych domach, ale w moim wieszało się różne smakołyki na gałązkach – cukierki, orzechy i ciastka! …długo tam nie wisiały ;)) ale o to chodzi! Zawsze można je dowieszać z ukrytego zapasu ;-) Jedyną stałą dekoracją była wstążka w świąteczną kratkę, którą powiązałam w małe kokardki :))
Te ciasteczka mają naturalna ozdobę w postaci pysznych kawałków czekolady. Jeżeli chcecie aby były jaśniejsze to wystarczy dodać tylko kawałeczki czekolady. Ja dodałam troszkę startej ciemnej czekolady, by były bardziej czekoladowe, stąd ich ciemniejszy kolor. Zrobiłam również wersję z białą czekoladą, dla mojego siostrzeńca. Gdy zjadł, zapytał czy jutro też je zrobię. Na moje pytanie, dlaczego?, przecież jutro robię keksa, powiedział, że były smaczne i zjadłby jeszcze. Nic dodać nic ująć :)))
Takich ciasteczek z dodatkiem konfitury malinowej to raczej nie polecam wieszać na choince ;)
Przepis znalazłam w książce jednej z najsławniejszych szkół kucharskich świata -
Le Cordon Blue!
Proponują tam wersję dwóch ciasteczek połączonych dżemem malinowym. Oczywiście również tak spróbowałam. Ciasteczka są bardziej miękkie, bo nasiąkają dżemem. Jednak ja bym proponowała zamiast dżemu konfiturę malinową, gdyż jest wyraźniejsza w smaku.
Oto przepis:
Składniki:
• 2 żółtka + 30 ml wody
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 150g miękkiego masła
• 100g cukru pudru
• 300g mąki pszennej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia + duża szczypta soli
• 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 80g wiórków czekoladowych lub posiekanej na kawałki czekolady
Dodatek: konfitura malinowa do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
  • W małej miseczce żółtka zmieszać z esencją waniliową i 30 ml wody.
  • W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasny, lekki krem, używając miksera – stopniowo dodawać masę z żółtek.
  • Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon i dodawać do masła z żółtkami. Mieszać do momentu aż cała mąka zostanie prawie wchłonięta, na koniec mieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki, po czym wsypać czekoladowe wiórki. Nie mieszać zbyt długo. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 4mm. Wyciąć formę wybraną foremką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzi ok. 30 sztuk ciastek). Piec ok. 10-15 minut aż lekko zrumienią się na złoto. Po upieczeniu zdjąć z blachy i ostudzić na kratce.
  • Opcjonalnie można posmarować spód jednego ciasteczka konfiturą malinową i przykleić spód drugiego. Suche ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia, posmarowane konfiturą 1-2 dni.
Inne rodzaje choinkowych pysznych ciasteczek odnajdziecie na moim blogu :)
A może skosztujesz również::

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>