-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Grudzień 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Crumble, czyli sos waniliowy z kruszonką i wiśniami
CRUMBLE to brytyjski deser, może być wykonany w wersji słodkiej lub słonej, w zależności od użytych składników. Słodka odmiana zawiera zwykle owoce posypane kruszonką, jest często podawana z kremem, sosem lub lodami jako ciepły deser po posiłku. Najczęściej wykorzystywane owoce w Crumble to jabłko, jeżyna, brzoskwinia, rabarbar, agrest i śliwki . Wzbogacony, może zawierać również płatki owsiane, mielone migdały, płatki migdałowe lub różnego rodzaju orzechy.
Moja wersja, jest pyszną wariacją na temat tego deseru. Zamiast kruszonki możecie pokruszyć ulubione ciasteczka zbożowe lub płatki śniadaniowe Crunchy firmy Sante. W lecie zawsze będę korzystać z wyśmienitych, rozgrzanych slońcem, słodkich owoców, jednak teraz, z uwagi na trudny do nich dostęp w naszym klimacie, polecam łączenie kruszonki z konfiturami z tych owoców. A na koniec, ten, który jest zwieńczeniem i ukoronowaniem całości – SOS WANILIOWY..! Ciepła, delikatna pierzynka… wyśmienita…:)))
Ta propozycja deserowa jest rozgrzewająca i pożywna zarazem, jak znalazł, idealna na zimę! Jeśli zdecydujemy się na porcję w dużej szklance, możemy być pewni, że się porządnie najemy :))
Lojalnie uprzedzam…FENOMENALNY DESER!!! Zrobiłam go już kilka razy w tym tygodniu, zawsze znajdując wyjątkową okazję ;)))
Oto przepis:
Składniki (2 porcje w wysokiej szklance):
Kruszonka
• 50g mąki pszennej
• 50g mąki orkiszowej lub płatków owsianych
• 50g cukru
• 75g masła + odrobina do wysmarowania formy
Sos waniliowy
• 1 szklanka mleka(użyłam 3,2% Łaciatego)
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka mąki pszennej
• ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
Konfitura z wiśni lub truskawek z firmy Łowicz
Przygotowanie:
Kruszonka
Sos waniliowy
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Składniki (6 porcji):
• 250ml śmietanki kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 1 łyżka cukru pudru
• 4 łyżki likieru Amaretto
• ok. 50g ciasteczek Amaretto
• winogrona przecięte na pół
• …
Moje pierwsze Święta Bożego Narodzenia na blogu! Jako, że świeżynka półroczna jestem, to niestety zbyt wielu przepisów świątecznych na razie nie ma. Jak na słodki …