© 2010 . All rights reserved. Keks Królewski

Przepis na Keks królewski

Stało się :) Jest Keks królewski! Co roku piekę go na Święta Bożego Narodzenia. Jest na bogato :-) Pełno bakalii i puuuszyste ciasto :-))

 

Ważna jest dekoracja, bo lukier cytrynowy dodaje wybornego smaku i jest piękną śniegową pierzynką. A na nim – płatki migdałowe… Dla kontrastu – rodzynki, ale pieknie też wygląda żurawina,tworzy kolorystyczny kontrast.

Bakalie dobrze sparzyć we wrzątku, bo dzięki temu wypłukujemy je ze wszystkich substancji, np. siarczanu, a po co to komu! ;))

Keks można wzbogacić bakaliami na jakie przyjdzie Wam ochota. Ja dopasowuję je pod mojego siostrzeńca, który na wiele z nich jest uczulony. My już posmakowaliśmy i nie żałuję, że zrobiłam ten smakołyk wcześniej, bo to taki przedsmak świąteczny….! :-)))

 

Oto przepis:

Składniki:

• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru białego
• 25g masła 82%
• 5 jajek
• 1 ½ szklanki bakaliirodzynki, migdały, daktyle, kandyzowany ananas, opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny, figa, orzechy laskowe itp.
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• dekoracja: Lukier – cukier puder + woda, bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotowane bakalie zalać wrzątkiem i odstawić na 25 minut, po upływie czasu odcedzić i posiekać na małe kawałki, obtoczyć w 2 łyżeczkach mąki ziemniaczanej.
  • W dużej misce utrzeć mikserem żółtka z cukrem na białą masę, dodać masło i dalej ucierać na gładką masę.
  • W osobnej misce ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli, dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać trzepaczką, dodając powietrza. Do masy dodać proszek do pieczenia.
  • Przygotowane wcześniej bakalie wymieszać z mąką pszenną i połączyć z masą. Ciasto przełożyć do foremki  „keksówki” (długość ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
  • Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremki . Udekorować wg uznania lukrem (do cukru pudru dolewamy kilka kropli soku z cytryny i odrobinę wody mineralnej – zróbcie to na wyczucie, jeśli dolejecie za dużo
  • wody, lukier może być zbyt rzadki i będzie spływał z keksa). Gotowy keks z lukrem można obsypać ulubionymi bakaliami, np. płatkami migdałowymi i rodzynkami albo pięknymi połówkami orzechów włoskich.

 

Jeżeli zdecydujecie się na ukręcenie połowy porcji to lepiej wtedy dodać 3 jajka niż 2, będzie bardziej pulchny.

Na zdjęciu widzicie keks z połowy porcji.

mniam mniam :-)))

Hmm…co by tu jeszcze ukręcić..? ;-)

A może posmakujesz również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>