© 2010 . All rights reserved. Czekoladowa biała krówka

Przepis na deser Czekoladowa biała krówka

Składniki,  forma 30 x 15 cm:

• 250-350g białej czekolady (użyłam z Milkę)
• 400g słodzonego skondensowanego mleka  (użyłam  niebieskiego mleka z Gostynia)
• 2 łyżki stołowe masła
• 150g obranych migdałów

Przygotowanie:

W rondelku połączyć czekoladę (połamaną w cząstki) z mlekiem i masłem – podgrzewać. Można dodać mniej czekolady białej niż  w wersji „Gorzkiej” z uwagi na większą ilość cukru. Wersja z ilości 350g nie daje się pokroić w kawałki – jest bardzo ciągnąca i lepiąca – jeśli ktoś gustuje w smaku a nie formie to ta wersja jest dla niego!

  • Do masy czekoladowej dodać pokruszone migdały, wymieszać.
  • Gotową masę rozprowadzić w kwadratowej lub prostokątnej formie, wyrównać wierzch.
  • Po wystudzeniu włożyć na noc do lodówki.
  • Pokroić w kostkę lub jak kto lubi :-)
  • Przechowywać w lodówce.

 

I moja ulubiona wersja z białej czekolady. Uwaga! Jest bardzo słodka  :-) :-)  z uwagi na większą ilość cukru. Wersja z ilości 350g czekolady nie daje się pokroić w kawałki – jest bardzo ciągnąca i lepiąca – jeśli ktoś gustuje w smaku a nie formie to ta wersja jest dla niego! Jeżeli w formie – wystarczy dać ok. 100g mniej czekolady i wtedy jest szansa, że stężeje.

No i te pyszne lody sorbetowe cytrynowe do tego… ;-) albo sorbetowe truskawkowe! i…. migdały w płatkach…  dzieciakom zawsze większą porcję zaserwować za pomoc przy wspólnym nakładaniu i dekorowaniu w kuchni a co przy okazji podjedzą – to się nie liczy! ;-) Lody –  moje ulubione – firmy Grycan :-) Na razie kupne, bo nie można mieć na wszystko czasu ;-) a jeżeli są dostępne gotowe to czemu nie skorzystać z dobrodziejstwa i zaoszczędzić parę minut ;-))

Polecam również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>