© 2010 . All rights reserved. Herbata ułatwiająca trawienie wg Pięciu Smaków

Przepis na Herbatę wg Pięciu Przemian – rozgrzewającą

Składniki:

• 1 litr wrzącej wody (smak gorzki)
• 1 łyżeczka tymianku (smak gorzki)
• 1 łyżeczka kurkumy (smak gorzki)
• 1 łyżeczka lukrecji – patyczki (smak słodki)
• 1 łyżeczka kardamonu (smak słodki)
• 1 łyżeczka cynamonu (smak słodki)
• 1 łyżeczka goździków (smak ostry)
• 1 łyżeczka imbiru (smak ostry)

Przygotowanie:

  • Na wrzącą wodę, wg podanej wyżej listy, wsypywać kolejno – łyżeczkę tymianku, przykryć garnek pokrywką, by po chwili dodać  łyżeczkę kurkumy, znowu przykryć pokrywką  itd.
  • Po dodaniu wszystkich ziół gotować pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty.

 

A po takich pysznościach dobrze wypić herbatkę wg Pięciu Przemian, która wprowadzi równowagę w organizmie, rozgrzeje go, wzmocni i zniweluje zakwaszenie. Szczególnie jak ktoś ulegnie przesłodzeniu ;-)

Jest to herbata ziołowa, której przepis dostałam od mamy.  Moja mama ma przebogatą wiedzę dotyczącą , jak to powiedział Hipokrates – „pożywienia, które powinno być lekarstwem i lekarstwa, które jest pożywieniem”.  O filozofii odżywiania wg Pięciu Smaków (Przemian) dużo by mówić, więc w wolnej chwili zachęcam do lektury książek, np. p. Anny Ciesielskiej.

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.

Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.

Kilka słów o Pięciu Przemianach znajdziecie również tu : http://ladolcecaramella.pl/kuchnia-wg-pieciu-smakow/

Jednak najlepiej zapoznać się z całą filozofią poprzez wnikliwe czytanie książek jej poświęconych. Polecam książki p. Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia” i „Filozofia życia”.

Taka herbata jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo dobrze, bo lepiej więcej czasu poświęcić na delektowanie się nią w miłym towarzystwie! Najważniejszą sprawą jest odpowiednia kolejność dodawania składników, tak by zachować zasadę Pięciu Przemian.

To tak jak z kawałem o dwóch profesorach: Jeden drugiego pyta – „Po co Ci ta podkowa zawieszona na ścianie, wierzysz, że przyniesie Ci szczęście?”, „Nie – odpowiedział drugi – ale powiedziano mi, że czy będę wierzył czy nie – i tak będzie działać”. I tak jest również z tą herbatą i zasadą Pięciu Smaków!

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

4 Komentarze

  1. Marek
    Opublikowano 6 września 2010 at 11:37 am | Permalink

    Naprawdę fajny przepis :) ja generalnie pijam głównie herbaty Dilmah, ale też raz na jakiś czas lubie coś nowego :) na pewno spróbuję tej propozycji :)

    • zedyta
      Opublikowano 6 września 2010 at 6:47 pm | Permalink

      Cieszę się, że się Tobie spodobał, ciekawa jestem jak Ci posmakuje?daj znać proszę :-) Zaręczam, że poczujesz wszystkie swoje kubki smakowe :-) Już niedługo dodam herbatę daktylową i wiele nowych wspaniałych smaków…codziennych i niecodziennych :-)

  2. Dorota
    Opublikowano 6 października 2010 at 9:39 am | Permalink

    Moja dłuuuuuga droga do sklepu w celu nabycia brakującej mi jak dotąd lukrecji zakończyła się sukcesem. Od wczoraj mam! No i nareszcie sama mogłam sama przygotować tą herbatkę. Do tej pory pijałam ją sporadycznie w gościnie, ale zawsze w domach dobrych, ciepłych i sprzyjających pod każdym względem :) I pewnie dlatego kiedy wczoraj wieczorem usiadłam z filiżanką gorącej herbaty to nie tylko smak do mnie przemówił, ale i miłe wspomnienia…
    Powiem jedno: ta herbata to błogosławieństwo :)

  3. Mika
    Opublikowano 16 sierpnia 2011 at 2:31 pm | Permalink

    Jest pyyyyyyyszna! Polecam wszystkim!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>