-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Październik 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
święta żurawina 5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krówka krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny mięta migdały mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na deser Czekoladowa biała krówka
Składniki, forma 30 x 15 cm:
• 250-350g białej czekolady (użyłam z Milkę)
• 400g słodzonego skondensowanego mleka (użyłam niebieskiego mleka z Gostynia)
• 2 łyżki stołowe masła
• 150g obranych migdałów
Przygotowanie:
W rondelku połączyć czekoladę (połamaną w cząstki) z mlekiem i masłem – podgrzewać. Można dodać mniej czekolady białej niż w wersji „Gorzkiej” z uwagi na większą ilość cukru. Wersja z ilości 350g nie daje się pokroić w kawałki – jest bardzo ciągnąca i lepiąca – jeśli ktoś gustuje w smaku a nie formie to ta wersja jest dla niego!
I moja ulubiona wersja z białej czekolady. Uwaga! Jest bardzo słodka :-) :-) z uwagi na większą ilość cukru. Wersja z ilości 350g czekolady nie daje się pokroić w kawałki – jest bardzo ciągnąca i lepiąca – jeśli ktoś gustuje w smaku a nie formie to ta wersja jest dla niego! Jeżeli w formie – wystarczy dać ok. 100g mniej czekolady i wtedy jest szansa, że stężeje.
No i te pyszne lody sorbetowe cytrynowe do tego… ;-) albo sorbetowe truskawkowe! i…. migdały w płatkach… dzieciakom zawsze większą porcję zaserwować za pomoc przy wspólnym nakładaniu i dekorowaniu w kuchni a co przy okazji podjedzą – to się nie liczy! ;-) Lody – moje ulubione – firmy Grycan :-) Na razie kupne, bo nie można mieć na wszystko czasu ;-) a jeżeli są dostępne gotowe to czemu nie skorzystać z dobrodziejstwa i zaoszczędzić parę minut ;-))
Polecam również:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Składniki:
• 1 litr wrzącej wody (smak gorzki)
• 1 łyżeczka tymianku (smak gorzki)
• 1 łyżeczka kurkumy (smak gorzki)
• 1 łyżeczka lukrecji – patyczki (smak słodki)
• 1 …
Ten sorbet cytrynowy Grycana posmakował mojej rodzinie, więc trochę pomieszaliśmy i powstał deser w postaci – właśnie sorbetu, do którego dorzuciliśmy ciemną i białą czekoladkę …