© 2010 . All rights reserved. Czekoladowe ciasto Negro

Przepis na Ciasto czekoladowe Negro – bez mąki

 

U lala!! To jest totalne czekoladowe zaskoczenie! Bardzo prosty przepis, bardzo proste wykonanie, szybki rezultat i jaki obłędnie pyszny smak! Ciasto jest bez mąki a to ważne dla osób, które muszą jej sobie odmówić!

O rany, ciepła wersja, może ciut niezdrowa dla brzuszka, ale nie mogłam się powstrzymać przed posmakowaniem pierwszego kawałka.

W pierwszej chwili pomyślałam, że najlepiej jak dodam konfitury z czarnej porzeczki, by złamać zapewne słodki czekoladowy smak, ale ku mojemu zaskoczeniu do tego ciasta NIC nie trzeba dodawać!

Ono czaruje smakiem i jest idealne samo w sobie :-DD

Rozumiem, że może troszkę minimalistycznie wyglądać i rozumiem, że w niektórych, eleganckich sytuacjach można spróbować udekorować je np. kleksem z bitej śmietany lub do ciepłego ciasta dołożyć gałkę np. lodów waniliowych, no to już wg indywidualnego uznania.

Dla mnie nic dodatkowego mu nie potrzeba :-D Wiem tylko, że następnym razem użyję mniejszej formy, by ciasto stało się wyższe, bo tym razem wyszło troszkę za płaskie.

Ja tu gadu gadu a w kuchni połowy ciasta już nie ma!… podejrzewam moją siostrę ;-))) hehe i wcale jej się nie dziwię, chyba jej pomogę ;-))))

Prawdę mówiąc nie myślałam, że będzie takie pyszne..bardzo polecam :-))  Bo to prawdziwe czekoladowe szaleństwo! :-D

Oto przepis:

Składniki:

• 200g ciemnej czekolady (użyłam Wedla)
• 200g masła
• 200g cukru
• 4 jaja

Przygotowanie:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą), dodać roztopione masło i wymieszać.
  • Ubić białka, dodając połowę cukru.
  • Oddzielnie ubić żółtka z resztą cukru.
  • Wystudzić masę czekoladową, dodać kogel-mogel i delikatnie mieszając, dodawać pianę z białek.

  • Jeżeli chcemy by skórka ciasta była błyszcząca, posmarujmy ją pędzelkiem nasączonym białkiem
  • Blachę wyłożyć pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
  • Opcjonalnie dekoracja: kleks z bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.

Przepis powtórzony za Martą Gessler ( autorką m.in. szalenie inspirującej strony, na która często zagladam :-) http://warsztatwoni.com/blog/#blog ).

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Komentarze

  1. Mika
    Opublikowano 3 września 2011 at 11:12 pm | Permalink

    Poleciłam to ciasto koleżance, która nie może używać mąki (jakiejkolwiek). I dzisiaj do mnie zadzwoniła zachwycona tym przepisem! I dziękowała ogromnie, i same ochy i achy, była zachwycona smakiem i prostotą wykonania! A ja, z wielką przyjemnością przekazuję te wyjatkowe podziękowania :))

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 4 września 2011 at 11:36 am | Permalink

      Baaadzo cieszę się, że smakowało! Wiem, jak mało słodkości zostaje dla osób uczulonych na mąkę (i również na mleko) a to ciasto nie zawiera ani jednego ani drugiego :-) Ja też je uwielbiam za wyśmienitą czekoladową czekoladowość :)) Bardzo dziękuję za tak miły wpis!

3 Trackback'i

  1. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:44 pm

    [...] Przepis na Ciasto czekoladowe Negro [...]

  2. Autor Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami 9 grudnia 2010 o 12:29 am

    [...] Przepis na Ciasto czekoladowe Negro [...]

  3. Autor Przepis na deser Czekoladowe kremiki 9 grudnia 2010 o 12:30 am

    [...] z jagód o Przepis na wyśmienitą KarpatkęPrzepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami o Przepis na Ciasto czekoladowe NegroLa Dolce… Caramella! o Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptamiPrzepis na ciastka Shortbread z [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>