© 2011 . All rights reserved. Mufinki z białą czekoladą i skórką cytrynową

Przepis na Mufinki z białą czekoladą i skórką cytrynową

No tak jak pisałam we wcześniejszym wpisie, nie mogłam się oprzeć i upiekłam drugi rodzaj mufinek, tym razem bardziej na słodko. Tej słodyczy nadaje biała czekolada, skórka cytrynowa wyrazistości a resztę dopełnia MASŁO!

Francuzi wiedzą co dobre – masło! masło! masło! Dlatego po upieczeniu mufinek ich wnętrze można jeszcze dodatkowo posmarować masłem osełkowym! I nie ma w tym przesady! Spróbujcie i sami oceńcie :) Dla mnie genialne!

Formy na mufinki jeszcze nie kupiłam, ale wiecie co, mogę wcinać te ciastka w każdym kształcie! Nawet kwadratowym ;))) Śniadaniowo – pysznie! Przekąskowo – pysznie! Deserowo – pysznie!

Jak je widzę to mam maślane oczy ;D

Oto przepis:

Składniki :

• 375g mąki, szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
• 125g miałkiego cukru
• 200g białej czekolady (użyłam Wedla)
• 2 jajka
• 375ml mleka
• 160g stopionego masła 82%

Dekoracja:

45g płatków migdałowych


Przygotowanie:

  • Wysmarować masłem lub olejem formę do 12 mufinek lub odpowiednie foremki np.keksowe. Rozgrzać piekarnik do temp. 210 stopni C.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i posiekaną czekoladę. Zrobić w środku dołek.
  • W małym garnuszku rozpuścić masło i odstawić do wystudzenia. W małej misce rozbić jaja z mlekiem i skórką cytrynową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać metalową łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
  • Łyżką wykładać ciasto do formy mufinkowej lub wcześniej papierowych foremek mufinkowych do 3/4 objętości. Udekorować płatkami migdałowymi. Piec 25 minut lub do chwili kiedy patyczek wkłuty do środka muf inki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić muf inki w formie 5 minut, następnie delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.

A może macie ochotę na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>