© 2010 . All rights reserved. Tiramisu

Przepis na Tiramisu

Składniki:

• 200 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 5 łyżek cukru pudru
• 4 żółtka
• 500g serka Mascarpone
• 200g podłużnych biszkoptów
• 4 łyżki mocnej kawy espresso
• 4 łyżki likieru Amaretto

kakao

Przygotowanie:

  • Ubić śmietanę z 1 łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
  • Żółtka z cukrem utrzeć mikserem (ok.4 minuty), na prawie białą masę, w misce ustawionej nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała wody). Miskę zdjąć znad garnuszka..
  • Do masy z żółtek dodawać delikatnie mieszając po 1 łyżce Mascarpone.
  • Do masy serowej dodać śmietanę lekko mieszając.
  • Nasączyć biszkopty w zmieszanym likierze z espresso i ułożyć w płaskiej formie.
  • Rozsmarować warstwę z połowy kremu i ponownie ułożyć na niej nasączone biszkopty, rozprowadzić resztę kremu.
  • Posypać kakao przez sitko, opcjonalnie udekorować startą gorzką czekoladą  i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

 

Przepisów na Tiramisu jest niezliczona ilość, każdy region Włoch ma zapewne swój sztandarowy przepis na deser, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu brzmi „podnieś mnie”. To tak jak w Polsce z Szarlotką, co dom to inna równie pyszna wersja     :-D

Postanowiłam wypróbować prostą, lecz w końcowym rezultacie wyborną, recepturę na klasyczną wersję, tego ulubionego przez cały świat deseru.

Efekt! - pełna entuzjazmu reakcja gości na niedzielnych urodzinach mojej przyjaciółki! Było mi tak miło.. i miałam niebywała satysfakcję, że mogę komuś sprawić tyle przyjemności małą, słodką pokusą… :-)

Bardzo wszystkim niedzielnym Smakoszom dziękuję! :-) :-) :-)

Drugą niespodzianką był Sos Czekoladowy (przepis na moim blogu). Wiem, że moja przyjaciółka ze swoim mężem go uwielbiają, więc przywędrował ze mną w wersji imprezowej z likierem Amaretto – zawsze odnajduje się w nowym towarzystwie i szybko się z nim zaprzyjaźnią!

Sos Czekoladowy to sprawdzony „gościniec”. Mało jest osób, które są w stanie mu się oprzeć :-) :-) :-)

Oj… przyjemnie było mi patrzeć jak ktoś z prawdziwą pasją kosztuje smakołyków, które sama przygotowałam :-) Mamma Mia!!!

 

Ciao! :-D

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Komentarze

  1. PannaCotta
    Opublikowano 2 kwietnia 2011 at 9:42 pm | Permalink

    Cholercia….. i znowu idę coś zjeść.

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 4 kwietnia 2011 at 4:38 pm | Permalink

      To wszystko w porządku! Jednym słowem masz zdrowe kubki smakowe! ;DD

6 Trackback'i

  1. Autor Przepis na wyśmienitą Karpatkę 24 listopada 2010 o 11:16 am

    [...] Przepis na Tiramisu [...]

  2. Autor Przepis na Ciasto czekoladowe Negro 24 listopada 2010 o 11:50 am

    [...] desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]

  3. Autor Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami 24 listopada 2010 o 12:19 pm

    [...] to zapraszam! Będę w siódmym niebie! Najnowsze komentarze Przepis na Ciasto czekoladowe Negro o Przepis na TiramisuPrzepis na Tiramisu o Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptamiPrzepis na Bezy z żurawiną o [...]

  4. Autor Przepis na Czekoladę meksykańską 24 listopada 2010 o 12:29 pm

    [...] Będę w siódmym niebie! Najnowsze komentarze Przepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami o Przepis na TiramisuPrzepis na Ciasto czekoladowe Negro o Przepis na TiramisuPrzepis na Tiramisu o Przepis na Tiramisu z [...]

  5. Autor Przepis na deser Czekoladowe kremiki 24 listopada 2010 o 1:08 pm

    [...] czekolady z mietą o Przepis na Mus z białej czekoladyPrzepis na Czekoladę meksykańską o Przepis na TiramisuPrzepis na Tiramisu z kruszonymi biszkoptami o Przepis na [...]

  6. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:39 pm

    [...] cayenne i wanilią o Przepis na Kruche ciasteczka angielskiePrzepis na deser Czekoladowe kremiki o Przepis na TiramisuPrzepis na deser Naleśniki z pomarańczą i bitą śmietaną o Przepis na deser Naleśniki z bitą [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>