© 2011 . All rights reserved. Mazurek cytrynowy z białą czekoladą1

Przepis na Mazurek cytrynowo – czekoladowy

Wśród wielu świątecznych smakołyków nie zabrakło odświeżającej i równoważącej smaki pyszności, czyli cytrynowego mazurka! Jeśli jednak smak cytryny jest dla Was zbyt kwaśny, proponuję dosłodzić go polewą z białej czekolady. Pycha!

W poza świątecznych okolicznościach, mazurek może zmienić się w rześką tartę lub kruche babeczki wypełnione smakiem słodko – kwaśnym, w proporcjach jakie lubicie, czyli np. mniej masy cytrynowej na korzyść wyjątkowo zniewalającej masy z białej czekolady…..miękkiej i rozpływającej się w ustach :-) (przepis dostępny na blogu – kliknijcie na poniższy obrazek)

 

 

Oto przepis:

Składniki:

Kruche ciasto
• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli
Masa cytrynowa
• 3 cytryny (skórka i sok)
• 3 jajka
• 100g cukru
• 100g masła (bardzo zimnego)
Polewa czekoladowa
• 25-30 ml śmietanki 30% (użyłam Łaciatej)
• 50g białej czekolady (użyłam Wedla)
• 1 mała łyżeczka masła
• 1 mała łyżeczka przesianego cukru pudru

Przygotowanie:
Kruche ciasto
  • W misce posiekać nożem masło z przesianą mąką, dodać cukier. Następnie połączyć ze śmietaną,  żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagnieść, ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę ciasta rozwałkować na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (ja użyłam okrągłej formy o średnicy spodu 19 cm). Placek przełożyć do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
  • Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej 1/3 jego części, wałkować ręką na blacie cienkie wałeczki, podsypując mąką (wałeczki lepiej formują się ze schłodzonego ciasta). Ułożyć wałeczki na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Piec 30 minut.
  • Można upiec w formie do babeczek lub muf inek, w takim przypadku sugeruję skrócić czas pieczenia.
Masa cytrynowa
  • Delikatnie zetrzeć tylko żółtą skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok.
  • Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać..
  • Miskę żaroodporną zawiesić nad gotującą się wodą i ciągle mieszać drewnianą łyżką. W momencie ocieplenia masy dodać po łyżce zimnego masła, cały czas mieszając.
  • Cały czas mieszać do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). Zestawić i całkowicie ostudzić.
  • Masę rozłożyć, przecedzając przez sito,  na upieczonym kruchym spodzie.
Polewa z białej czekolady
  • W rondelku zagotować śmietanę i mieszając rozpuścić połamaną czekoladę, .
  • Zestawić z ognia na kilka minut.
  • Dodać masło i cukier, dokładnie wymieszać.
  • Lekko ostudzoną polewę wyłożyć na  masę cytrynową i udekorować wg uznania.

 

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>