© 2010 . All rights reserved. Nalewka Alusi wg Pięciu Przemian

Przepis na Nalewkę Alusi – Piołunówka wg Pięciu Przemian

Ten wyjątkowy przepis na wyborną i uzdrawiającą Nalewkę Piołunówkę otrzymałam od równie wyjątkowej, mojej bliskiej przyjaciółki i siostrzyczki – autorki tegoż przepisu – Alicji :-) Aluniu, bardzo Ci za to dziękuję :-)

Został on opracowany przez Alicję wg filozofii Pięciu Przemian. Dzięki temu jak nic ma znakomite właściwości lecznicze! … oprócz niesamowitych walorów smakowych oczywiście! ;-))) Piołunówka pomaga w trawieniu, działa rozkurczowa na przewód trawienny oraz przeciwgorączkowo. Jest przepyszna!

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.

Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.

Przygotowanie potraw wg chińskiej filozofii odżywiania – Pięć Przemian, jak pisałam przy okazji przepisu na Herbatę Rozgrzewającą – wprowadzi równowagę w organizmie, rozgrzeje go, wzmocni i zniweluje zakwaszenie.

Kilka słów o Pięciu Przemianach znajdziecie również tu : http://ladolcecaramella.pl/kuchnia-wg-pieciu-smakow/

Jednak najlepiej zapoznać się z całą filozofią poprzez wnikliwe czytanie książek jej poświęconych. Ja polecam książki p. Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia” i „Filozofia życia”.

O cudownym działaniu nalewki na układ nerwowy nawet już nie wspomnę ;-))) , bo rewelacyjnie poprawia humor nawet największym smutasom ;-)

Jest niezastąpiona przy początkowej fazie przeziębienia! Poświęciłam się… i sprawdziłam na sobie… wniosek – działa z zatrważającym tempie ;-))) ale czego nie robi się dla zdrowia ;-)) hahaha

Oto przepis:

Składniki:

• 3 1/2 szklanki wrzącej wody (może być mineralna)
• 1 czubata łyżka kawy zbożowej
• czubek łyżeczki piołunu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka kolendry
• 1 łyżeczka mięty pieprzowej
• 1 łyżeczka arcydzięgla
• 1 łyżeczka hyzopu

otarta skórka z 1 cytryny
otarta skórka z 2 pomarańczy
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki anyżku
• ¾ szklanki mioduwielokwiatowego
• ½ l spirytusu

Przygotowanie:

  • Zagotować 3,5 szklanki wody, po kolei wsypywać: czubatą łyżkę kawy zmielonej (zbożowej), dalej wsypać na czubku łyżeczki piołun, gotować pod przykryciem
  • Po 1 minucie dodawać kolejno – robiąc przerwy 1 minutowe między dodawaniem każdego składnika – cynamon,  kolendrę, miętę pieprzową, arcydzięgiel i hyzop.
  • Dalej po 1 minucie zachowując podaną kolejność, dodać skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, łyżeczkę rozmarynu i anyżku.
  • Zdjąć z ognia po minucie gotowania, po lekkim ostudzeniu dodać ¾ szklanki miodu.
  • Po całkowitym ostudzeniu dodać spirytus. Po 24 godzinach przecedzić przez sitko lub gazę.
  • Przed spożyciem – wstrząsnąć.
  • Nalewki należy przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła lub w ciemnym miejscu, aby nie straciły koloru.

Oto kilka faktów o nalewkach:

Nalewki – to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.

Pierwsza nalewka była ponoć dziełem ojca medycyny, Hipokratesa, stąd napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw nazywano „Hipokrasem”.

W VIII wieku n.e. arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber. Po doprawieniu produktu ziołami i miodem rozpowszechniali go jako aqua vitae. Mimo tego, iż sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve’a.

Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki. W XVI wieku we Włoszech powstała pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji. Było to rosoglio, spirytus z olejkiem różanym (w Polsce znane pod nazwą rosolis – do lat 50. XX wieku podawano go dzieciom przy różnych schorzeniach – po łyżeczce).

Skosztuj i daj się uwieść jej smakiem…!

Naprawdę wyborna, niepowtarzalna, po prostu fenomenalna…! :-)))

Zapomniałam dopisać przy przepisie na nalewkę Alusi, iż zaleca się pić ją po jednym kieliszku ;)) Wtedy zachowuje swoje właściwości lecznicze, gdyż wszystko w nadmiarze szkodzi ;)))


Taka historia :
Mułła Nasredin był kompletnie pijany. Człowiek, który obsługiwał windę chciał zamknąć przed nim drzwi, ale Mułła w jakiś spo…sób wcisnął się do środka. W windzie było tłoczno. Ludzie zdali sobie sprawę, że Mułła jest bardzo pijany; śmierdziało mu z ust.. Mułła próbował udawać, ze jest trzeźwy; stanął twarzą w stronę drzwi, ale nic nie widział – miał zbyt pijane i zaspane oczy. Starał się stać równo, ale to również okazało się niemożliwe.. W końcu się przewrócił. Był bardzo zakłopotany, ponieważ wszyscy patrzyli na niego i zrozumieli, że jest całkiem pijany; czuł to. Nie wiedząc co zrobić, zapytał:
– Pewnie się zastanawiacie dlaczego zorganizowałem to spotkanie?
…z książki „Świadomość” OSHO ;))

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Jeden Trackback

  1. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:39 pm

    [...] Przepis na Nalewkę Alusi – Piołunówka wg Pięciu Przemian [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>