Ten wyjątkowy przepis na wyborną i uzdrawiającą Nalewkę Piołunówkę otrzymałam od równie wyjątkowej, mojej bliskiej przyjaciółki i siostrzyczki – autorki tegoż przepisu – Alicji :-) Aluniu, bardzo Ci za to dziękuję :-)
Został on opracowany przez Alicję wg filozofii Pięciu Przemian. Dzięki temu jak nic ma znakomite właściwości lecznicze! … oprócz niesamowitych walorów smakowych oczywiście! ;-))) Piołunówka pomaga w trawieniu, działa rozkurczowa na przewód trawienny oraz przeciwgorączkowo. Jest przepyszna!
Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata.
Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.
Przygotowanie potraw wg chińskiej filozofii odżywiania – Pięć Przemian, jak pisałam przy okazji przepisu na Herbatę Rozgrzewającą – wprowadzi równowagę w organizmie, rozgrzeje go, wzmocni i zniweluje zakwaszenie.
Kilka słów o Pięciu Przemianach znajdziecie również tu : http://ladolcecaramella.pl/kuchnia-wg-pieciu-smakow/
Jednak najlepiej zapoznać się z całą filozofią poprzez wnikliwe czytanie książek jej poświęconych. Ja polecam książki p. Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia” i „Filozofia życia”.
O cudownym działaniu nalewki na układ nerwowy nawet już nie wspomnę ;-))) , bo rewelacyjnie poprawia humor nawet największym smutasom ;-)
Jest niezastąpiona przy początkowej fazie przeziębienia! Poświęciłam się… i sprawdziłam na sobie… wniosek – działa z zatrważającym tempie ;-))) ale czego nie robi się dla zdrowia ;-)) hahaha
Oto przepis:
Składniki:
• 3 1/2 szklanki wrzącej wody (może być mineralna)
• 1 czubata łyżka kawy zbożowej
• czubek łyżeczki piołunu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka kolendry
• 1 łyżeczka mięty pieprzowej
• 1 łyżeczka arcydzięgla
• 1 łyżeczka hyzopu
• otarta skórka z 1 cytryny
• otarta skórka z 2 pomarańczy
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki anyżku
• ¾ szklanki mioduwielokwiatowego
• ½ l spirytusu
Przygotowanie:
- Zagotować 3,5 szklanki wody, po kolei wsypywać: czubatą łyżkę kawy zmielonej (zbożowej), dalej wsypać na czubku łyżeczki piołun, gotować pod przykryciem
- Po 1 minucie dodawać kolejno – robiąc przerwy 1 minutowe między dodawaniem każdego składnika – cynamon, kolendrę, miętę pieprzową, arcydzięgiel i hyzop.
- Dalej po 1 minucie zachowując podaną kolejność, dodać skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, łyżeczkę rozmarynu i anyżku.
- Zdjąć z ognia po minucie gotowania, po lekkim ostudzeniu dodać ¾ szklanki miodu.
- Po całkowitym ostudzeniu dodać spirytus. Po 24 godzinach przecedzić przez sitko lub gazę.
- Przed spożyciem – wstrząsnąć.
- Nalewki należy przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła lub w ciemnym miejscu, aby nie straciły koloru.
Oto kilka faktów o nalewkach:
Nalewki – to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.
Pierwsza nalewka była ponoć dziełem ojca medycyny, Hipokratesa, stąd napój z wina i miodu z dodatkiem przypraw nazywano „Hipokrasem”.
W VIII wieku n.e. arabscy alchemicy otrzymali pierwszy w historii bimber. Po doprawieniu produktu ziołami i miodem rozpowszechniali go jako aqua vitae. Mimo tego, iż sekret produkcji spirytusu był pilnie strzeżony, w XIII wieku receptura została opisana przez Arnauda de Villeneuve’a.
Gdy okazało się, że alkohol wzmacnia lecznicze działanie wielu ziół, zaczęto chorym zapisywać alkoholowe nalewki. W XVI wieku we Włoszech powstała pierwsza nalewka przeznaczona do zwykłej konsumpcji. Było to rosoglio, spirytus z olejkiem różanym (w Polsce znane pod nazwą rosolis – do lat 50. XX wieku podawano go dzieciom przy różnych schorzeniach – po łyżeczce).
Skosztuj i daj się uwieść jej smakiem…!
Naprawdę wyborna, niepowtarzalna, po prostu fenomenalna…! :-)))
Zapomniałam dopisać przy przepisie na nalewkę Alusi, iż zaleca się pić ją po jednym kieliszku ;)) Wtedy zachowuje swoje właściwości lecznicze, gdyż wszystko w nadmiarze szkodzi ;)))
Taka historia :
Mułła Nasredin był kompletnie pijany. Człowiek, który obsługiwał windę chciał zamknąć przed nim drzwi, ale Mułła w jakiś spo…sób wcisnął się do środka. W windzie było tłoczno. Ludzie zdali sobie sprawę, że Mułła jest bardzo pijany; śmierdziało mu z ust.. Mułła próbował udawać, ze jest trzeźwy; stanął twarzą w stronę drzwi, ale nic nie widział – miał zbyt pijane i zaspane oczy. Starał się stać równo, ale to również okazało się niemożliwe.. W końcu się przewrócił. Był bardzo zakłopotany, ponieważ wszyscy patrzyli na niego i zrozumieli, że jest całkiem pijany; czuł to. Nie wiedząc co zrobić, zapytał:
– Pewnie się zastanawiacie dlaczego zorganizowałem to spotkanie?
…z książki „Świadomość” OSHO ;))
Jeden Trackback
[...] Przepis na Nalewkę Alusi – Piołunówka wg Pięciu Przemian [...]