-
Najnowsze wpisy
- Przepis na najlepszy Blok Czekoladowy
- Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami
- Przepis na szybkie Ciasteczka migdałowe
- Przepis na Sernik z gruszką, cynamonem i imbirem
- Życzenia Świąteczne!
- Słodkie dekoracje świąteczne II
- Słodkie dekoracje świąteczne
- Przepis na Pudding Butterscotch by David Lebovitz
- Przepis na Pancakes jabłkowy z lekkim kremem bananowym
- Przepis na słodkie życie……
- Przepis na Czekoladowe ciasto wg Sophie Dahl
- Przepis na Pancakes z lekkim jabłkiem i bitą śmietaną
- Przepis na Tost francuski z gruszką
- Przepis na pyszną Gruszkę z imbirem i musem czekoladowym
- Przepis na smakowite Karmelizowane jabłkowo – cynamonowe krówki
- Wywiad z La Dolce Caramella dla portalu We-Dwoje.pl A w nim – o mojej kulinarnej wpadce ;)
- Przepis na Czekoladki z chili, mascarpone i maliną oraz z imbirem i orzechem laskowym
- Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy
Archiwa
Grudzień 2024 P W Ś C P S N « sie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Chmurka tagów
5 przemian 5 smaków ananas babeczki i mufinki banan beza bita śmietana chili ciasta ciasteczka Amaretto ciastka cynamon cytryna czekolada desery espresso gruszka herbata herbata lub kawa po przesłodzeniu herbata lub kawa rozgrzewająca imbir jabłko kajmak karmel kokos krem Amaretto krem z serka Mascarpone kruszonka krówka lekki deser lekki krem lemonka likier Amaretto maliny migdały mięta mus czekoladowy naleśniki orzechy owocowy deser rabarbar sos czekoladowy truskawka święta żurawina
La Dolce Caramella 2024
All rights reserved.
Zapraszam do korzystania z treści tego bloga tak długo, jak będziecie zamieszczać link źródłowy. W przeciwnym razie, karma może wrócić i ugryzie Was w sami-wiecie-co. ;-)
Feel free to use content from this blog as long as you link back. Otherwise, karma might come back and bite you in the you-know-what. ;-)
Przepis na Ciasteczka z cukrem i migdałami
Składniki:
• 50g cukru białego
• szczypta soli
• 100g masła
• 150g mąki pszennej
• 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 36%
Dodatek: białko jajka, cukier kryształ i zmielone lub skruszone migdały
Dekoracja ciastek: różowy lukier
Przygotowanie:
Ciastka do przyjemnego pochrupania w zimowe wieczory :-) Ważne, by śmietana była gęsta, bo w innym przypadku mogą po prostu rozpłynąć się podczas pieczenia (użyta przeze mnie śmietana mogłaby być bardziej gęsta, stąd ciasteczna nie wyszły równiutkie jak chciałam, ale i tak były wyśmienite). Proponuję również nie sypać zbyt wiele cukru na wierzch, gdyż cukier pod wpływem gorąca karmelizuje się i ciastka mogą stać się zbyt twarde.
Kształty wg uznania – u mnie jako Miśki udekorowane różowym lukrem. Są ujmujące i nikt nie był w stanie się oprzeć ich urokowi oraz smakowi!
Każdy miał swój sposób na pałaszowanie… Same w sobie – pycha! A jako dodatek do lodów – doskonała uczta smaków!!!
Ciasteczkowe potwory były nasycone ;-)))
A może macie ochotę na:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Ten wyjątkowy makowiec, z ogromną ilością maku, zagościł tradycyjnie na moim rodzinnym stole świątecznym, ku uciesze wszystkich. Był on bowiem cały rok oczekiwany, gdyż pojawia …
Co zrobić w momencie małego sernikowego głodu i w sytuacji gdzie brak piekarnika… sernik na zimno? Dobry pomysł, ale najlepiej z dodatkiem serka Mascarpone i białej …