© 2011 . All rights reserved. Serniczki na zimno

Przepis na Serniczek na zimno z serkiem Mascaropne

Co zrobić w momencie małego sernikowego głodu i w sytuacji gdzie brak piekarnika… sernik na zimno? Dobry pomysł, ale najlepiej z dodatkiem serka Mascarpone i białej czekolady oraz wieńczącej, tę pokusę serową, galaretki z czarnej porzeczki! :)

Kruchy spód jest również inny, gdyż z dodatkiem masła – poznajcie tę przyjemną różnicę :)

Sernik został stworzony na podstawie przepisu, który lekko przekształciłam pod kątem moich ulubionych smaków.

Jeżeli chcielibyście powtórzyć przepis w tradycyjnym kształcie, czyli okrągłej foremce, np. o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej przeźroczystą folią, powiększcie ilość składników o 2/3. Gdyż użyta ilość w moim przepisie to 1/3 właściwego przepisu na formę o śr. 23 cm.

Galaretka powinna mieć wyrazisty smak, soczyście owocowy! W sezonie, świeże owoce, np. maliny lub jagody są nieodłącznym dopełnieniem tego lekkiego deseru…:-) Poza sezonem, zostają owoce z konfitur lub mrożone.

Owocowo, soczyście, puszyście skomponowany deser!

I dlaczego nie skusić się na niego w zimie? Ktoś zna powód..? ja.. nie mam mocnego argumentu…;)))

Polecam!

Oto przepis:

Składniki (4 porcje):

• 70g herbatników kakaowych Kakaolu (pół jednego opakowania)
• 25 g masła,roztopionego
• 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
• 100 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej (użyłam Łaciatej)
• 2 płaskie łyżki cukru pudru
• 200 g serka mascarponewłoskiego schłodzonego (nie polecam Piątnicy)
• 1/3 białej czekolady(użyłam Wedla)
• 4 łyżeczki jagódz domowych konfitur
• 1/3 galaretki z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

  • Wysmarować spód kokilek lub filiżanek masłem (śr. ok. 6-7 cm). Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód kokilek.
  • Namoczyć żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić.
  • Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone (w dość krótkich odstępach czasowych), wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/8 szklanki gorącej wody.
  • Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę zmiksować z masą serową a następnie z rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki.
  • Galaretkę rozpuścić we wrzącejwodzie, w ilości proporcjonalnej, podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/4 szklanki wody, ostudzić. Jagódki z konfiturułożyć namasie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia nakilka godzin lub najlepiej na całą noc. Serniczki wyjąć na 15 minut przed podaniem.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>