© 2011 . All rights reserved. Marokańskie pomarańcze

Przepis na Marokańską sałatkę pomarańczową oraz Pomarańcze z goździkami

Jeśli lubicie pomarańcze samie w sobie to, jestem przekonana o tym, że pokochacie również te zmysłowe połaczenia z pachnącymi, wspaniałymi dodatkami!!!

W arabskim domu pachnie przyprawami. Słodycz i aromat towarzyszą im od kołyski. Arabowie wiedzą jak ważne są przyprawy dla smaku, zapachu, ale i ich działania. To uczta zmysłów. Ich desery ociekają miodem i ilością bakalii, są niesamowicie aromatyczne.

 

Ten deser ma nazwę – Marokańska sałatka pomarańczowa i jest bardzo lekką przekąską w upalny dzień. Świeża i soczysta pomarańcza, lekko kwaskowa w połączeniu z chrupiącymi migdałami i słodkim daktylem oraz lekkim syropem cytrynowym a całość przyprószona słodkim cynamonem to wszystko przenosi nas w arabskie klimaty tajemnicy, bogactwa, doznań, no gdzie tam każdego wyobraźnia zaprowadzi ;-)))

Szlifować ten diament jakim jest zmysł smaku jest baaaardzo przyjemnie…
aromatyczna, wyjątkowa podróż.

Oto przepis:

Składniki (1 porcja):

• 1 duża pomarańcza lub 2 małe
• 2-3 łyżeczki pokrojonych w słupki i uprażonych migdałów
•  2 sztuki daktyli (bez pestek), sparzonych i pokrojonych w kostkę
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
sok cytrynowy wymieszany z cukrem pudrem (ja na 5 łyżeczek soku dałam 1 łyżeczkę cukru), w oryginale – woda z kwiatu pomarańczy

Przygotowanie:

  • Obrałam pomarańczę i dokładnie usunęłam również wewnętrzną białą skórkę. Pomarańczę pokroiłam w plastry i rozłożyłam na talerzu.
  • Migdały uprażyłam na patelni a daktyle lekko sparzyłam we wrzącej wodzie i pokroiłam w malutką kostkę. Posypałam nimi pomarańcze.
  • Wymieszałam sok ze świeżo  wyciśniętej cytryny z cukrem pudrem i skropiłam po całości deseru/sałatki. Wstawiłam na godzinę do lodówki.
  • Zaraz przed podaniem posypałam, przez sitko, drobno zmielonym cynamonem.

 

I jeszcze jedna propozycja z tych pysznych owoców to

 

Pomarańcze z goździkami!

Składniki (1 porcja):

• 1 duża pomarańcza lub 2 małe (+ sok z dodatkowej małej pomarańczy)
• 2-3 goździków

Przygotowanie:

  • Obrałam pomarańczę i dokładnie
    usunęłam również wewnętrzną białą skórkę. Pomarańczę pokroiłam w plastry i
    rozłożyłam na talerzu. W szklance kolejno układałam plastry pomarańczy przesypując je goździkami. Z dodatkowej małej pomarańczy wycisnęłam sok i przelalam nim warstwy. Gotowy deser wstawiłam na godzinę do lodówki. Podałam schłodzone.

 

Aromatyczne uniesienia podniebienia!!! ;-)))

A może macie smaka również na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>