Jeśli lubicie pomarańcze samie w sobie to, jestem przekonana o tym, że pokochacie również te zmysłowe połaczenia z pachnącymi, wspaniałymi dodatkami!!!
W arabskim domu pachnie przyprawami. Słodycz i aromat towarzyszą im od kołyski. Arabowie wiedzą jak ważne są przyprawy dla smaku, zapachu, ale i ich działania. To uczta zmysłów. Ich desery ociekają miodem i ilością bakalii, są niesamowicie aromatyczne.
Ten deser ma nazwę – Marokańska sałatka pomarańczowa i jest bardzo lekką przekąską w upalny dzień. Świeża i soczysta pomarańcza, lekko kwaskowa w połączeniu z chrupiącymi migdałami i słodkim daktylem oraz lekkim syropem cytrynowym a całość przyprószona słodkim cynamonem… to wszystko przenosi nas w arabskie klimaty tajemnicy, bogactwa, doznań, no gdzie tam każdego wyobraźnia zaprowadzi ;-)))
Szlifować ten diament jakim jest zmysł smaku jest baaaardzo przyjemnie… aromatyczna, wyjątkowa podróż.
Oto przepis:
Składniki (1 porcja):
• 1 duża pomarańcza lub 2 małe
• 2-3 łyżeczki pokrojonych w słupki i uprażonych migdałów
• 2 sztuki daktyli (bez pestek), sparzonych i pokrojonych w kostkę
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• sok cytrynowy wymieszany z cukrem pudrem (ja na 5 łyżeczek soku dałam 1 łyżeczkę cukru), w oryginale – woda z kwiatu pomarańczy
Przygotowanie:
Obrałam pomarańczę i dokładnie usunęłam również wewnętrzną białą skórkę. Pomarańczę pokroiłam w plastry i rozłożyłam na talerzu.
Migdały uprażyłam na patelni a daktyle lekko sparzyłam we wrzącej wodzie i pokroiłam w malutką kostkę. Posypałam nimi pomarańcze.
Wymieszałam sok ze świeżo wyciśniętej cytryny z cukrem pudrem i skropiłam po całości deseru/sałatki. Wstawiłam na godzinę do lodówki.
Zaraz przed podaniem posypałam, przez sitko, drobno zmielonym cynamonem.
I jeszcze jedna propozycja z tych pysznych owoców to
Pomarańcze z goździkami!
Składniki (1 porcja):
• 1 duża pomarańcza lub 2 małe (+ sok z dodatkowej małej pomarańczy)
• 2-3 goździków
Przygotowanie:
Obrałam pomarańczę i dokładnie
usunęłam również wewnętrzną białą skórkę. Pomarańczę pokroiłam w plastry i
rozłożyłam na talerzu. W szklance kolejno układałam plastry pomarańczy przesypując je goździkami. Z dodatkowej małej pomarańczy wycisnęłam sok i przelalam nim warstwy. Gotowy deser wstawiłam na godzinę do lodówki. Podałam schłodzone.
Aromatyczne uniesienia podniebienia!!! ;-)))
A może macie smaka również na:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
Przepis pochodzi z
http://www.indianvegetariankitchen.com/2011/03/strawberry-ginger-lemonade.html i jest idealny na upalne dni!
Słodko – kwaśna nuta truskawki w połączeniu ze zdecydowanym smakiem imbiru, który dodaje mocy lemoniadzie. Imbir ma …
Lekki jak chmurka, słodko – kwaśny bardzo pyszny kawałek przyjemosci.
A do tego …wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Ja z moją kochaną rodzinką, dla której go …
Przepis na Marokańską sałatkę pomarańczową oraz Pomarańcze z goździkami
Jeśli lubicie pomarańcze samie w sobie to, jestem przekonana o tym, że pokochacie również te zmysłowe połaczenia z pachnącymi, wspaniałymi dodatkami!!!
W arabskim domu pachnie przyprawami. Słodycz i aromat towarzyszą im od kołyski. Arabowie wiedzą jak ważne są przyprawy dla smaku, zapachu, ale i ich działania. To uczta zmysłów. Ich desery ociekają miodem i ilością bakalii, są niesamowicie aromatyczne.
Ten deser ma nazwę – Marokańska sałatka pomarańczowa i jest bardzo lekką przekąską w upalny dzień. Świeża i soczysta pomarańcza, lekko kwaskowa w połączeniu z chrupiącymi migdałami i słodkim daktylem oraz lekkim syropem cytrynowym a całość przyprószona słodkim cynamonem… to wszystko przenosi nas w arabskie klimaty tajemnicy, bogactwa, doznań, no gdzie tam każdego wyobraźnia zaprowadzi ;-)))
Szlifować ten diament jakim jest zmysł smaku jest baaaardzo przyjemnie…
aromatyczna, wyjątkowa podróż.
Oto przepis:
Składniki (1 porcja):
• 1 duża pomarańcza lub 2 małe
• 2-3 łyżeczki pokrojonych w słupki i uprażonych migdałów
• 2 sztuki daktyli (bez pestek), sparzonych i pokrojonych w kostkę
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• sok cytrynowy wymieszany z cukrem pudrem (ja na 5 łyżeczek soku dałam 1 łyżeczkę cukru), w oryginale – woda z kwiatu pomarańczy
Przygotowanie:
I jeszcze jedna propozycja z tych pysznych owoców to
Pomarańcze z goździkami!
Składniki (1 porcja):
• 1 duża pomarańcza lub 2 małe (+ sok z dodatkowej małej pomarańczy)
• 2-3 goździków
Przygotowanie:
usunęłam również wewnętrzną białą skórkę. Pomarańczę pokroiłam w plastry i
rozłożyłam na talerzu. W szklance kolejno układałam plastry pomarańczy przesypując je goździkami. Z dodatkowej małej pomarańczy wycisnęłam sok i przelalam nim warstwy. Gotowy deser wstawiłam na godzinę do lodówki. Podałam schłodzone.
A może macie smaka również na:
Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:
O MNIE
Who's Online
KATEGORIE
Popularne posty
Sorry. No data so far.
Tagi
Najnowsze komentarze
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)
Strony
MYŚLI NIEULOTNE..
Browse
Przepis pochodzi z
http://www.indianvegetariankitchen.com/2011/03/strawberry-ginger-lemonade.html i jest idealny na upalne dni!
Słodko – kwaśna nuta truskawki w połączeniu ze zdecydowanym smakiem imbiru, który dodaje mocy lemoniadzie. Imbir ma …
Lekki jak chmurka, słodko – kwaśny bardzo pyszny kawałek przyjemosci.
A do tego …wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Ja z moją kochaną rodzinką, dla której go …