© 2011 . All rights reserved. Tartaletki z orzechami

Przepis na Babeczki z orzechami i masą karmelową

Małe pyszne tartaletki z orzechami w miękkiej masie karmelowej.Przepis zobaczyłam w programie „Łakocie Bożeny Sikoń” i nie było innej opcji, trzeba było spróbować!

Dobry pomysł! – szybkie i pyszne babeczki wielkanocne w postaci słodkich tartinek wypełnionych smakowitym wnętrzem wg upodobania! :)

 

Jeśli nie macie czasu, by upiec własne babeczki – tartaletki z ciasta kruchego, to jest możliwość by zakupić takowe w sprawdzonej cukierni. Ja znalazłam takie w delikatesach Piotr i Paweł, są dostępne na wagę. Takie gotowe tartaletki nabierają odpowiedniej miękkości na drugi dzień, dla mnie są smaczniejsze gdy wsiąknie w nie nadzienie. Dlatego jeśli możecie sobie pozwolić na upieczenie własnych, zróbcie to!, gdyż własne, zawsze najlepsze! Gotowe to jedynie opcja, gdy nie ma innej możliwości :) I proste rozwiązanie na zabawę w wymyślanie ulubionych dodatków i dekoracji.

Przepis na kruche ciasto znajdziecie m. in. w przepisie na Tartę cytrynową - kliknijcie na poniższy obrazek. Pamiętajcie tylko o skróceniu czasu pieczenia ze względu na mniejszą ilość w foremce.

Pomysły na wypełnienie babeczek – tartinek to tylko inspiracje.

Orzechy z masą karmelową – ogromna przyjemność!! Uwielbiam!!! :)

Druga moja ulubiona propozycja – czekolada, banan i imbir! Pycha! Przepis – kliknijcie na poniższy obrazek:

Trzecia – konfitura malinowa podgrzana z sokiem z pomarańczy i niewielką ilością brązowego cukru, wystudzoną nakładam do tartaletki, dokładam  małe kawałki świeżej pomarańczy i przykrywam sosem czekoladowym z poniższego przepisu… delicje..!

Kremy maślane, kremy z Mascarpone, czekoladowe musy a wszystko ukryte pod pięknymi dekoracjami z bakalii, owoców lub listkami mięty! Będzie wesoło :)))

Oto przepis:

Składniki  (4 sztuki):

• 20 sztuk tartaletek z ciasta kruchego (do kupienia np. w Piotrze i Pawle)
• 150g cukru
• 2 łyżki miodu wielokwiatowego
• 200g śmietanki kremówki 36%
• 350g orzechów ziemnych niesolonych

Przygotowanie:

  • Na sucho skarmelizować cukier. Dodać miód i ciepłą śmietanę. Pogotować chwilę.
  • Do karmelowej masy dodać orzechy, wymieszać.
  • Nakładać odpowiednie porcje do foremek z ciasta kruchego.

 

I wersja z czekoladą! :)))))))))

Świątecznie polecam przepis na Babkę Francuską oraz obłędnie pyszny Sernik! przepisy poniżej. A dla łasuchów – równoważąca trawienie Herbata wg Pięciu Przemian! Bardzo polecam:)):

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

4 Komentarze

  1. Opublikowano 18 kwietnia 2011 at 9:54 pm | Permalink

    smakowicie wyglądają!

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 18 kwietnia 2011 at 10:12 pm | Permalink

      Dziękuję! Karmel jest miękki, więc naprawdę palce lizać :)

  2. Kulinarnefascynacje
    Opublikowano 18 kwietnia 2011 at 10:11 pm | Permalink

    Smaczne, małe pięknotki :)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 18 kwietnia 2011 at 10:57 pm | Permalink

      :) a ja pięknie dziękuję za miłe słowa :)

Napisz odpowiedź na zauberi.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>