Przygotowując tę czekoladową delicję nie poświęcicie dużo swojego czasu. Powstaje dosyć szybko, jednak wymaga poświęcenia uwagi w momencie powstawania karmelu.
Karmel ma to do siebie, że w kontakcie z zimną powierzchnią od razu zbija się w grudki. Dlatego koncentracja przy łączeniu śmietany z karmelem jest mocno wskazana ;) Ten przepis znalazłam w swoich kartkach, wyrwanych z różnych pism. Ten pochodzi ze starego polskiego ELLE, ale roku i miesiąca nie ma na tej kartce :/ Oznaczony jest jako „Łatwe” ;-)
Ten pomysł świetny jest na przyjęcia z tzw. szwedzkim stołem, na których serwować możemy tę czekoladową rozkosz w małych szklaneczkach z tabliczkami karmelowymi jako małą deserową słodycz.
Krem podawany w małych ilościach może spowodować wrażenie niedosytu, ale w zbyt dużych spowoduje przesłodzenie.
Lepiej zjeść mniej i pozostać pod wrażeniem… słodkiego uniesienia… czekoladowej uczty dla zmysłów…
Zmysł smaku, zapachu… a zapach to jedne z najbardziej seksualnych drzwi dostępu do ciała… Pęd świata, brak czasu sprawia, że nasze zmysły stają się kalekie. Krótki czas poświęcony przygotowaniu deseru a potem delektownie się nim, daje przyzwolenie na zatracenie się w tej chwili. To moment, który zasługuje na zatrzymanie się w czasie, przeżywanie uniesienia lub wyciszenie. Ważne by czuć tę chwilę.
Jak pisze mój ulubiony myśliciel OSHO –
„Kiedy siedzisz na trawie, zamknij oczy i stań się nią – bądź trawiasty. Poczuj, że jesteś trawą, poczuj jej zieloność, poczuj jej mokrość. Poczuj delikatny zapach, który uwalnia. Poczuj krople rosy, wyobraź sobie, że znajdują się one na Tobie. Poczuj bawiące się na trawie promienie słońca. Zatrać się na chwilę, a zyskasz nowe poczucie własnego ciała. Rób tak w różnych sytuacjach. (…) Są miliony możliwości dzięki którym Twoje ciało z powrotem zacznie żyć. I tylko Ty możesz je ożywić.”
Czyż to nie odświeżające spojrzenie na rzeczywistość?
Oto przepis:
Składniki (4 sztuki):
Krem czekoladowy:
• 200g mlecznej czekolady
• 200 ml śmietany kremówki 30%
• 70g cukru białego
Karmel:
• 100g cukru białego
• orzechy nerkowców,niesolone lub migdały, grilowane lub uprażone
Przygotowanie:
- Krem czekoladowy przygotować na dzień przed podaniem. Cukier skarmelizować w garnku o grubym dnie. Gdy się rozpuści delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Śmietanę o temperaturze pokojowej wlewać małą strużką do karmelu i dalej mieszać na małym ogniu do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić na kilka minut, żeby lekko ostygł. Powoli dodawać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż powstanie gładki krem czekoladowy. Przelać do miseczek deserowych lub filiżanek. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Karmel z orzechami przygotować na kilka godzin przed podaniem. Cukier podgrzać w garnku o grubym dnie. Uprażone orzechy, całe lub zgniecione, ułożyć w formie pasków na płaskim, ceramicznym podłożu. Wylać karmel na orzechy formując szybko i delikatnie tabliczki.
- Krem wyjąć z lodówki na 15 minut przed podaniem. Zanurzyć karmelowe tabliczki w kremie.
Spróbujcie również:
Jeden Komentarz
zarąbiscie pyszne już same zdjęcia,do zeżarcia !!!