© 2011 . All rights reserved. Ciasto truskawkowo - cytrynowe

Przepis na lekkie Ciasto truskawkowo – cytrynowe

Chrupiące, kruche ciasto wypełnione słodkim, owocowym smakiem truskawek i doskonałym aromatem soku z cytryny… wyśmienite!

Lekkie i pachnące latem, owocowe nasycenie w gorące dni.
Wybierzcie mniej kwaśne cytryny a wtedy smak całości będzie bardziej słodki :-)
My rodzinnie uwielbiamy cytryny, więc za każdym razem jest to dla nas prawdziwa śródziemnomorska uczta, pełna słońca i radości. A ostatni kawałek zawsze dzielimy na tyle cząstek, by każdy poczuł jeszcze raz ten słodki moment.
Truskawkowo – cytrynowy poprawiacz nastroju :-)
Polecam!
Bądźcie na bieżąco – zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku!
Oto przepis:
Składniki:

Kruche ciasto
• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki mąki orkiszowej
• ½ szklanki cukru pudru
• ½ łyżeczki soli
• 1 laska wanilii
• 12 łyżek zimnego masła
Masa cytrynowa
• 4 duże ubite jajka
• 1 szklanka cukru pudru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
• 2/3 szklanki soku z cytryny
Truskawki
• ¾ szklanki truskawek, pokrojonych w grube plasterki
• ¼ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam kolejno przesianą przez sitko mąkę pszenną i orkiszową, cukier puder, sól i ziarenka wanilii (opcjonalnie można zastąpić kroplami esencji waniliowej). Wymieszałam składniki, dołożyłam zimne masło i szybko wyrobiłam ręcznie, by utworzyła się duża ilość małych, różnej wielkości grudek. Wysmarowaną odrobiną masła foremkę wyłożyłam pergaminem i wysypałam kruszonką. Delikatnie przyklepałam kruszonkę, by utworzyła się jednolita masa spodu i równe brzegi dookoła (wysokie na ok.1,5 cm). Następnie schowałam ciasto na 30 minut do lodówki. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
  • W międzyczasie pokroiłam truskawki na plastry i wymieszałam je z ¼ szklanki cukru pudru. Odstawiłam, by truskawki puściły sok.
  • Aby przygotować cytrynowe nadzienie, zmieszałam lekko ubite jajka z cukrem pudrem, mąkę i skórkę z cytryny. Następnie dodałam sok z cytryny i połączyłam trzepaczką.
  • Wyjęłam ciasto z lodówki i piekłam przez ok. 25 minut, dopóki nie nabrało lekko złotego koloru a zapach stał się intensywny. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika a temperaturę zmniejszyłam na 160 stopni C. Na powierzchni kruchego ciasta ułożyłam odsączone z soku plasterki truskawek. Sok truskawkowy połączyłam trzepaczką z nadzieniem cytrynowym i wylałam na truskawki. Z powrotem włożyłam ciasto do piekarnika i piekłam ok. 20 minut, tak by nadzienie stężało a zapach stał się wyczuwalny. Po wystudzeniu, posypałam przez sitko cukrem pudrem i gotowe!
A może macie ochotę na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Komentarze

  1. Opublikowano 1 lipca 2011 at 12:17 pm | Permalink

    ale pyszności

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 1 lipca 2011 at 2:27 pm | Permalink

      pięknie dziękuję!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>