© 2011 . All rights reserved. Mufinki z daktylami i migdałami

Przepis na Mufinki daktylowe z kruszonymi migdałami

Przełamanie jeszcze ciepłej, aromatycznej mufinki to prawdziwa przyjemność!

Przepis znalazłam w książce, jednej z najsłynniejszych szkół świata, Le Cordon Blue! Warto oddać się rozkoszy skosztowania mufinki daktylowej łącząc ją z orzechami włoskimi, jak w pierwotnej wersji sławnych mistrzów tej szkoły. Jednak ja, tradycyjnie już, zmieniłam orzechy na migdały ze względu na alergię pokarmową mojego siostrzeńca, który orzechów nie jada a dla którego te mufinki piekłam :) Te mufinki nie są bardzo słodkie, są daktylowe. Pożywnie nasycające!

Pokruszone migdały uprażyłam na patelni, dzięki temu są bardziej kruche i aromatyczne! A dekoracja z chrupiących płatków migdałowych, którymi posypujemy gotowe ciastka przed pieczeniem, przyjemnie kontrastuje z pulchną mufinką.

Mufinki przygotowuje się łatwo i szybko. Nie mam jeszcze profesjonalnej blachy do pieczenia mufinek, ale jeśli komuś nie zależy na równym ich kształcie, może swobodnie ułożyć je w wąskich blaszkach keksowych. Rozejdą się trochę wszerz, ale i tak, smakują tak samo rewelacyjnie! :) Kupię sobie jednak taką blachę, bo to bardzo wygodne i nie trzeba mieć za każdym razem papierowych foremek, choć są bardzo estetyczne :)

dwa sposoby na sprawdzanie czy mufinki są już upieczone. Jeden to wg suchości patyczka, którym nakłuwamy ciastko a drugi to lekko nacisnąć palcem wierzch i jeśli sprężynuje to mufinka jest upieczona :)

Mufinki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, …ale przecież to żaden problem w rodzinie takich łasuchów jak my!!! :) Dlatego idę próbować kolejny smak, czyli mufinki z białą czekoladą i skórką cytrynową!

Smacznego pałaszowania!

 

Oto przepis:

Składniki (6 mufinek) :

• 100g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych
• 50g masła
• 57g brązowego cukru
• 150g mąki
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 75g migdałów posiekanych, uprażonych
• 1 jajko, lekko ubite

Przygotowanie:

  • Wysmarować masłem lub olejem formę do 6 mufinek lub dwie foremki keksowe. Rozgrzać piekarnik do temp. 210 stopni C.
  • Do garnka wlać 125 ml wody, dodać daktyle, masło, cukier i mieszając podgrzewać na małym ogni udo rozpuszczenia masła. Zagotować i zdjąć z ognia, zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz uprażone wcześniej migdały. W środku zrobić dołek. Wlać do niego przestudzoną mieszaninę z daktylami i rozbite jajko. Szybko wymieszać całość metalową łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto powinno być grudkowate.
  • Łyżką wykładać ciasto do formy mufinkowej lub wcześniej papierowych foremek mufinkowychdo 2/3 objętości. Udekorować płatkami migdałowymi. Piec 20 minut (by mufinki były wilgotne, na czas pieczenia wstawić do piekarnika mały garnuszek z wodą) lub do chwili kiedy patyczek wkłuty do środka mufinki będzie po wyjęciu suchy. Zostawić mufinki w formie 5 minut, następnie delikatnie wyjąć i wystudzić na kratce.

 

A może macie smaka na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>