Małe ptysie powstały na potrzeby urozmaicenia sposobów smakowania kremu Mascarpone z sosem czekoladowym, tego boskiego kremu… ;-)
Ptysie wyglądają bardzo elegancko, szczególnie na przyjęciu. Jeżeli lubicie sos czekoladowy można takiego ptysia udekorować całego, by zagadką było dla smakosza co jest pod tą pierzynką czekoladową :-)
Poniższy przepis jest jak najbardziej do wykorzystanie również w tworzeniu małych przekąsek na imprezę, może kryć w sobie farsz jaki lubicie, gdyż smak ptysiów jest raczej neutralny i dlatego pasuje do tak wielu różnych dodatków.
Ptysie zaprezentowały sie w dwóch odsłonach: pierwsza z kremem i sosem z gorzkiej czekolady (przepisy na moim blogu) a druga – z konfiturą z czarnej porzeczki i sosem z białej czekolady (przepis na moim blogu) :-)
Oto przepis:
Składniki ok. 30 sztuk:
Krem Tiramisu
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• 4 łyżki cukru pudru
• 250g serka Mascarpone
Sos czekoladowy
• 250ml śmietanki 30% np. Łaciata
• 200g czekolady mlecznej lub deserowej
• 50g masła (o temperaturze pokojowej)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 2-3 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Ptysie
• 1 szklanka wody
• 3 łyżki masła (ok. 45g)
• 10 łyżek mąki przennej krupczatki (ok. 70-80g)
• 4 jajka
Przygotowanie:
Krem:
- Żółtka ucierać z 3 łyżkami cukru pudru na prawie białą masę
- Dodać serek Mascarpone, wymieszać delikatnie trzepaczką
- białka na sztywną pianę, dodać jedną łyżkę cukru pudru – miksować ok. 2 minuty
- Połączyć z masą Mascarpone i włożyć do lodówki
Sos:
- W rondelku zagotować śmietanę
- Dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszając
- Odstawić na kilka minut
- Dodać masło i cukier puder, opcjonalnie można dodać likier Amaretto, całość delikatnie wymieszać.
Ptysie ok. 30 sztuk:
- W rondelku zagotować wodę powoli dodając masło.
- Na gorącą wodę z masłem wsypywać mąkę, energicznie mieszając (ok. 2-3 min) do momentu kiedy ciasto nie będzie odchodziło od dna rondelka
- Odstawić do ostygnięcia
- Ciasto przełożyć do miski, kolejno dodawać po jednym jajku całość miksując trzepaczką elektryczną.
- Wymieszaną masę włożyć do worka do wyciskania ciastek lub formować ciasto łyżeczką.
- Wyciskać równej wielkości ptysie ok.3 cm.
- Układać w odległości ok. 3 cm od siebie, bezpośrednio na formę ,natłuszczoną oliwą z oliwek.
- Piec w temp. 250 stopni C w piekarniku gazowym ok. 25-30 min.
- Wyłożyć z formy i pozostawić do ostudzenia.
- Ptysie włożyć do zamkniętego pojemnika na trochę, by zmiękły.
- Przekroić pysie na pół i nałożyć odpowiednią ilość kremu lub konfitury, wg. uznania.
- Polać ulubionym sosem czekoladowym!
Jeden Komentarz
Oczyma wyobraźni siedzę w kwitnącym ogrodzie i zajadam ptysie……- jest bosko.