© 2010 . All rights reserved. Kruszonka z gruszką i żurawiną

Przepis na Kruszonkę z wyborną gruszką i żurawiną

Składniki:

• 2-3 średnie gruszki pokrojone w cząstki
• garść żurawin suszonych w cukrze
• łyżka brązowego cukru 

Kruszonka
• 100g mąki pszennej
• 100g mąki orkiszowej lub płatków owsianych
• 100g cukru białego
• 150g masła + odrobina do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Gruszki pozbawione pestek pokroić w cząstki, wymieszać z brązowym cukrem i żurawiną.
  • Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wypełnić owocami.
  • Wymieszać składniki kruszonki, mąkę posiekać z masłem, następnie szybko wyrobić ręcznie. Jeżeli jest sucha, posypać owoce kruszonką. Jeżeli jest zwarte zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  • Piec ok. 30-45 minut w temp. ok. 180 stopni C, w rozgrzanym uprzednio piekarniku, aż kruszonka się zrumieni.

 

Rozpływająca się w ustach wyborna gruszka z dodatkiem bardziej kwaśnej, bogatej w cenne witaminy, żurawiny, była wyśmienitą nagrodą na koniec piątkowego dnia…

Wszyscy zmęczeni wróciliśmy do domu. Jesienne wieczory wprowadzają niepowtarzalny nastrój, najlepiej zaszyć się w ciepłym domku, ciepłym kocu, ogólnie chodzi o to, by było ciepło i przytulnie ;-) No i już wiedziałam co poprawi nastrój i doda energii na resztę wieczoru – idealny na taki moment przepis – wyczytany kiedyś w Wysokich Obcasach – czyli jesienne smaki słodkiej gruszki i żurawiny, która jest zbyt kwaśna i cierpka, by jeść ją na surowo, natomiast upieczona z gruszką i brązowym cukrem da nam pyszny sok słodkawo- kwaśny, którym nasiąknie maślana kruszonka.

Kruszonka została wzbogacona mąką orkiszową.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobra krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, wspomaga, więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobra krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę. No nic dodać nic ująć, warto dodać go do mojej kruszonki, będzie pysznie!

W przepisie używane były płatki owsiane, ale u mnie nie każdy je lubi ;-) padło na orkisz   :-) :-)

Po wyjęciu z piekarnika mój deser bardzo szybko znika… – bo doskonały jest jeszcze ciepły…!

Może być podawany w kawałkach na talerzyku (choć przyznam, że jest to dosyć trudne gdy jest gorący), ale wygodniej jest jako mix w miseczkach :-)

Koc, świece, mruczące i leniwe koty, pachnąca, ciepła i odżywcza słodycz z kwaśną, zapieczoną nutą…  boska kruszonka… palce lizać!

Jesiennie polecam…! :-) :-) :-)

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

2 Trackback'i

  1. Autor Przepis na Bezy z żurawiną 24 listopada 2010 o 11:35 am

    [...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]

  2. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:47 pm

    [...] Przepis na Kruszonkę z wyborną gruszką i żurawiną [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>