© 2011 . All rights reserved. Mus czekoladowy z pomarańczą

Przepis na Czekoladowy mus z pomarańczą

Gdy całkowicie jesteś czymś pochłonięty to jesteś w ekstazie, jak pisze Osho. Od jakiegoś czasu staram się poświęcać uwagę tylko jednej czynności, którą wykonuję, by robić to uważnie. To jak z parzeniem herbaty, o której mówił Rinpocze, to jak z rozmową z przyjacielem, gdzie nie ma nic ważniejszego jak słuchanie i wspieranie go, wyłącznie wtedy gdy tego potrzebuje. Jest coś w tym rytuale zatrzymania, czerpania i dawania wewnętrznej siły, gdyż energia się nie rozprasza na pomniejsze czynności i jest skupiona na głównej. Wtedy dogłębnie możemy ją poczuć i nasycić się a potem rozdawać tę radość/siłę innym.

Dzisiejszy deser jest ekstazą wczorajszego dnia… i przyznaję, że trudno było mi po sporządzeniu tego musu czekoladowego, oprzeć się chęci poświęcenia czasu, moim i nie tylko moim, rozkoszom podniebienia. Trzeba zrobić zdjęcia… co też uwielbiam, ale trochę to wstrzymuje degustację spragnionych oczu!

Ktoś wczoraj powiedział, że „Fotografować podane jedzenie to jak pisać dziennik podczas seksu”. Już wiecie dlaczego moje wpisy nie są regularne ;) gdyż czasem po prostu nie zdążę zrobić zdjęć ;))  a bez zdjęć nie ma czym się dzielić, bo większość „smakuje” oczami, czyż nie?

 

Dla mnie ten blog jest zatrzymaniem tych przyjemnych chwil. Czas mija nie-zauważenie, moja pamięć jest ulotna. To co fascynuje mnie w fotografii to chwycenie czasu, to jest moja pamięć uzupełniająca ;)

Piękno jest w oku obserwatora…

…i jeśli udaje mi się, staram się połączyć w jedną moje dwie ekstazy, jakimi są uczta podniebienia i nasycenie oczu. A największą nagrodą jest moment dzielenia się z innymi i ich ekscytacja! :DD

Mus czekoladowy z pomarańczą… kto mu się oprze..;))

Oto przepis:

Składniki (4 sztuki):

• 300g gorzkiej lub deserowej czekolady (użyłam Wedla)
• 50g masła
• 1 pomarańcza – skórka
• 6 jajek

Przygotowanie:

  • Umyć pomarańczę i zetrzeć skórkę (1 łyżkę). Odstawić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ok. 60g czekolady a na małych oczkach tarki zetrzeć osobno ok. 40g czekolady. Resztę, ok. 200g, połamać na duże kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając masło – roztopić mieszając.
  • Oddzielić żółtka a od białek. Do czekolady dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do kremu czekoladowego, delikatnie wymieszać. Bo Dodać 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej i 60g grubo startej czekolady, delikatnie wymieszać.
  • Krem do szklanych pucharków i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać drobno startą czekoladą.

Spróbuj również:


Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>