© 2011 . All rights reserved. Francuskie tosty z gruszką

Przepis na Tost francuski z gruszką

Przepis na Tosty Francuskie przetestowałam już dawno z soczystymi truskawkami. Teraz przyszedł czas na wysmienitą gruszkę nasyconą smakami rozgrzewających przypraw. Zjadłam cztery takie tosty i czułam się naprawdę dobrze :)

Inspiracja na wypróbowanie tego owocowego smakołyku pochodzi z bloga „Carrots n chocolate” i nosi nazwę „Panettone French Toast with Sauteed Pears”, tu link do przepisu: http://carrotsnchocolate.blogspot.com/2011/05/panettone-french-toast-with-sauteed.html Od siebie dodałam jedynie imbir, dla większej mocy smaku i by lepiej się strawiło. Przyznaję, trochę obawiałam się o moje jelita. Jednak lekkie rumiane tosty dzięki właściwościom dodatków, czyli przypraw, zupełnie nic a nic mi nie zrobiły. Ważne jest również to by tosty i gruszki były zrumienione a nie przypalone ;-) A że bardzo szybko się smażą, nie miałam z tym żadnego problemu. Myśli były przy tostach a nie w chmurach ;-)

Kiedyś nie mogłam jeść gruszek i śliwek. Mój układ pokarmowy nie trawił ich tak łatwo. Rajem gruszkowo-śliwkowym była działka mojej Babci, gdzie rosły stare drzewa z gruszką Klaps i śliwkami Węgierkami, jak byłam mała okrutnie zajadałam się nimi ;-) Dopiero od jakiegoś czasu, metodą prób i rozwijając przy tym swoją wiedzę dotyczącą sposobów żywienia, doszłam do tego, że gotowana, pieczona czy smażona gruszka lub śliwka z odpowiednimi przyprawami (szczególnie imbirem), nie szkodzą mi tak jak surowe owoce. Mój organizm jest zrównoważony a ja czuję się wspaniale, że mogę jeść te pyszności!

Rozkosz smaku tłumaczą również dodane przyprawy, które już od tysiącleci uważane są za afrodyzjaki :) Szczegóły znajdziecie w kolejnym wpisie, gdzie użyłam tych samych przypraw – (kliknijcie na link): http://ladolcecaramella.pl/?p=2317

Jak przyjadę do mojej kochanej rodzinki, koniecznie muszę zrobić takie same mojemu siostrzeńcowi. Wszystkie składniki może jeść! O Matko, ale będziemy się zajadać ;-)) Tosty mogą być formą deseru, ale i pysznego śniadania lub .. oj każdy znajdzie jakąś swoją ulubioną okazję ;)

 

Mięciutkie, ciepłe, równoważące smaki naprawdę wyśmienite tosty!!

Oto przepis:

Składniki:

Tosty

• 8 kawałków chleba tostowego
• 4 jajka
• 2 duże łyżki mleka (użyłam Łaciatego 3,2%)
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Gruszka z przyprawami

• 4 średnie gruszki Konferencyjne
cynamon mielony
gałka muszkatołowa zmielona
• opcjonalnie imbir

masło do smażenia

Przygotowanie:

  • Bardzo delikatnie obrałam gruszki i pokroiłam w równe plastry o grubości 3-5 mm.
  • Ułożyłam je na desce i oprószyłam je z obu stron kolejno: cynamonem (smak słodki), odrobinką gałki muszkatołowej (nie można przesadzić z ilością, bo gruszka stanie się gorzka) i imbirem (smak ostry – ilość wg upodobania). Pozostawiłam na ok. 15 minut, by przyprawy wsiąknęły w owoc.
  • Do miski wlałam mleko, dodałam jajka oraz ekstrakt z wanilii, całość dobrze roztrzepałam.
  • Rozgrzałam patelnię i wrzuciłam porcję masła by się rozpuściła. Kolejno smażyłam na jednej patelni – mocno nasączony, masą mleczno-jajeczną, chleb tostowy a obok przygotowane wcześniej plastry połowy gruszki. Smażyłam do zrumienienia. Tost z nałożonymi na niego gruszkami ułożyłam na talerzu i natychmiast podawałam, gdyż na ciepło jest naj naj najlepszy :-)
  • Tosty z gruszkami można dodatkowo dosłodzić płynnym miodem wielokwiatowym.

 

    Skosztujcie również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

8 Komentarze

  1. Magdalena
    Opublikowano 3 listopada 2011 at 1:25 pm | Permalink

    Jej. To wszystko naprawdę brzmi pysznie:). I bardzo podoba mi się to, że trzymasz się zrównoważenia potraw nawet przy tostach – to jest niesamowite. Proszę o więcej:).

    • Opublikowano 4 listopada 2011 at 7:54 pm | Permalink

      cudownie to czytać :))

    • Magdalena
      Opublikowano 7 listopada 2011 at 11:21 am | Permalink

      A to jeszcze dopiszę, że przepis wypróbowałam w weekend. Moja druga połowa się zajadała w sobotę, a w niedzielę nieśmiało zapytała, czy będą tosty z gruszką?… No to ja byłam wniebowzięta…i sama dopiero spróbowałam w sumie w niedzielę – są faktycznie przepyszne – polecam na leniwe cieplutkie śniadanko…Dziękuję za podzielenie się przepisem:).

    • Opublikowano 7 listopada 2011 at 4:47 pm | Permalink

      To wspaniałe, że tak miło spędziliście czas! Dziękuję za tak miły komentarz :) Wszystko tworzone z miłością jest pyszne!! Ja też je uwielbiam.
      Ale.. Twój komentarz dał mi do myślenia… coś sobie uprzytomniłam ;) i dodałam jedna informację na bloga, która jest chyba niezbędna i wyjaśnia również rozkosz smaku :) Dobrze, że życie cały czas zachwyca!! Dziękuję :)

  2. Mika
    Opublikowano 4 listopada 2011 at 1:49 pm | Permalink

    Bardzo dobre :)) Szybko się robi. Pycha!

  3. hanka
    Opublikowano 5 grudnia 2011 at 9:07 pm | Permalink

    Dołączam do tych komentarzy i niestety nie napiszę nic odkrywczego TOSTY SĄ PRZEPYSZNE!!!

Napisz odpowiedź na Mika.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>