© 2011 . All rights reserved. Mrożony deser rabarbarowo-truskawkowy

Przepis na Rabarbarowo-truskawkowy deser mrożony

Pachniało w całym domu wanilią truskawkami, rabarbarem i cynamonem.
Apetyczne niedzielne popołudnie, skąpane w słońcu.. :-) Promienie otulające twarz, orzeźwiający smak deseru dający ukojenie, lekkie ochłodzenie i rozkosz dla zmysłów. Idealny deser wyjątkowo upalne dni!
Deser najlepiej smakuje gdy, po wyjęciu z zamrażarki, przez kilka minut nabierze ciepła, czyli zacznie lekko rozpływać się po bokach. Wtedy można połączyć go ze słodkim musem truskawkowym. A gdyby tak następnym razem dodać do musu nalewki truskawkowej? :-)
W książce, którą obecnie czytam, znalazłam taki oto fragment:
„Nie boję się, że przytyję. Bo ten lęk zagłusza przyjemność, jaką czerpie się z jedzenia.
Zmysł smaku, jest niczym diament, który tym jaśniej świeci, im bardziej go szlifujesz.
Człowiek z dobrym apetytem ma również wolę życia.”
ten cytat pochodzi z książki „Smak języka. Historia pewnej zemsty” Jo Kyung-Ran
Deser jest tak lekki i owocowy, że nie musicie obawiać się o zmianę swojej figury.
Ale dzięki niemu Wasz zmysł smaku na pewno się wyostrzy.
Połączenie zawartych w nim składników jest zaskakujące i bardzo aromatyczne :-) Bardzo Wam polecam na upalne sjesty :-)

Oto przepis:
Składniki (4 porcje):
• 250g rabarbaru (4 średnie łodygi)
• 150g truskawek (dodałam więcej, bo uwielbiam truskawki)
• sok z ½ cytryny
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• szczypta zmielonego imbiru
• 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
• 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii (dostępny w delikatesach Piotr i Paweł)
• 1 szklanka śmietany 30% (najlepiej Łaciatej) lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
  • Pokroiłam świeże rabarbar i truskawki na małe cząstki. Umieściłam je w rondelku i dodałam sok z cytryny, miód, cynamon, imbir i wanilię i zagotowałam. Gotowałam ok. 10 minut, do momentu w jakim rabarbar zaczął mięknąć i rozpadać się.
  • Zdjęłam rondelek z ognia i używając blendera zrobiłam rabarbarowo-truskawkowe puree. Odstawiłam do ostygnięcia.
  • Po schłodzeniu dodałam śmietanę i wymieszałam. Jeśli macie ochotę na lżejszy deser użyjcie jogurtu naturalnego.
  • Gotowy deser przełożyłam do ceramicznych foremek (mogą być filiżanki) i umieściłam na kilka godzin w zamrażarce. Proponuję co pół godziny lub co godzinę delikatnie zamieszać mrożonym puree, by nie zbryliło się zbyt mocno.
  • Dodatkowo zrobiłam sos truskawkowy ze zmiksowanych truskawek z dodatkiem miodu i wanilii. Lekka, słodka nuta w postaci polewy.
Pyszny… :D

Tu również znajdziecie truskawkowe i rabarbarowe smakołyki:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>