© 2010 . All rights reserved. Mus z białej czekolady

Przepis na Mus z białej czekolady

Składniki:

• 200 g białej czekolady (użyłam Milki)
• 100 g masła
• 200 g zimnej śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 3 średnie żółtka (temp. pokojowa)
• 100 g drobnego cukru

Przygotowanie: 

  • Do garnuszka włożyć masło pokrojone w kostkę  i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę (uważać, by masa nie podgrzała się za mocno, gdyż może się rozwarstwić-masło się oddzieli od czekolady!)
  • Do miski lub rondelka włożyć żółtka razem z cukrem. Miskę umieścić na garnku z gorącą, parującą wodą (miska powinna znajdować się nad wodą, ustawić najmniejszy płomień lub grzanie). Ubijać żółtka aż powstanie gęsta i puszysta masa (ok. 3 min.). Kogel mogel nie powinien być gorący, zestawić z ognia kiedy będzie ciepły. Ubijać jeszcze przez ok. 5 minut. Zimną śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę.
  • Do ubitej masy kogel mogel wlać lekko schłodzoną masę z białej czekolady, wymieszać delikatnie mikserem(najmniejsze obroty). Dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać ręcznie mieszadełkiem. Ponownie dodać połowę z pozostałej bitej śmietany i lekko połączyć. Dodać pozostałą bitą śmietaną i znowu delikatnie wymieszać na gładką masę. Wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć mus z formy, pociągając za brzegi folii. Deser pokroić na wąskie kawałki.

Delikatny… kremowy… lekkiale słodki! Oooj..naprawdę słodki, jak to deser z białej czekolady, małe ilości wskazane :-) W roli dekoracji wystąpił migdał w towarzystwie żurawiny a okrywał je puch z płatków białej czekolady… uczta podniebienia…

Wersja prosto z lodówki mniej słodka, więc każdy ma wybór :-)

Przyznaję miałam mały kłopot przy łączeniu czekolady z masłem, przeoczyłam moment, kiedy czekolada pięknie rozpuściła się w delikatnym płynie i rozwarstwiło mi się towarzystwo.. biegłam do sklepu po następna tabliczkę, bo łatwo się nie poddaje. Druga wersja wyszła przepisowo. Bita śmietana nadaje temu deserowi puszytości.

A jeśli ktoś preferuje smaki słodko-kwaśne zapewne pokusi się o dodanie musu z żurawin lub choćby malin :-)

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Jeden Komentarz

  1. Opublikowano 10 listopada 2010 at 11:23 am | Permalink

    Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

2 Trackback'i

  1. [...] Przepis na Mus z białej czekolady [...]

  2. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:46 pm

    [...] Przepis na Mus z białej czekolady [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>