© 2010 . All rights reserved. Wyśmienita Karpatka

Przepis na wyśmienitą Karpatkę

Kremowe marzenie!
Delikatna masa kremowa i leciutkie, puszyste ciasto!

Ten zestaw to zachwycający deser, pyszny i zniewalający lekkim, apetycznym smakiem. Nie znam osoby, której by nie smakował…
Wyśmienicie pyszny!!!
Uuuuuwielbiam!!!
Oto przepis:
Składniki:
Ciasto

• 100g masła
• 1 szklanka wody
• 1 szklanka mąki tortowej
• 4 duże lub 5 średnich jaj

Masa/Krem
• 0,5 l mleka koziego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki tortowej
• 1 szklanka cukru pudru (ja używam 3/4 szklanki)
• 1 op. cukru waniliowego
• 250g masła (o temp. pokojowej)
Przygotowanie:
Ciasto
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać wodę, po zagotowaniu dodać mąkę, gotować na małym ogniu i bardzo szybko mieszać aż ciasto będzie odchodzić od garnka. W momencie powstania jednej masy odstawić do wystygnięcia.
  • Po wystudzeniu dodawać kolejno po 1 jajku i miksować na średnich obrotach. Podzielić na dwie równe  części.
  • Wyłożyć każdą część ciasta łyżką, tworząc górki, na wysmarowaną masłem blachę (30 x 40 cm bez jednego bocznego brzegu dla wygodniejszego wyjęcia ciasta po upieczeniu), ciasto w najniższych punktach nie powinno przekraczać 0,5 cm i powinno mieć odstęp od brzegów blachy ok. 3 cm (ciasto wyrośnie i rozszerzy się na boki).
  • Piec w temp. 250 stopni C przez 25-30 minut, każdą blachę osobno.
Masa/Krem
  • Do 1/2 szklanki mleka koziego dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową, dokładnie wymieszać łyżką. Pozostałą część mleka zagotować w osobnym rondelku, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na wrzące mleko wlać przecedzony przez sitko płyn mleczno-mączny ze szklanki (by była gładka) – zagotować powstałą masę budyniową i odstawić do wystudzenia.
  • Utrzeć w misce robotem masło (o temp. pokojowej) na gładką masę, następnie dodawać po 1 łyżce zimnej masy budyniowej (jeśli będzie ciepła krem może ulec zważeniu!) masy budyniowej, razem miksować do uzyskania gładkiego kremu.
  • Na placek z ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć drugim plackiem, oprószyć cukrem pudrem.

 

Ciekawe gdzie teraz wędrują kocie myśli..?  ;-)
A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

3 Trackback'i

  1. Autor Przepis na Kruche ciasteczka angielskie 24 listopada 2010 o 10:50 am

    [...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]

  2. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:40 pm

    [...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]

  3. [...] Przepis na wyśmienitą Karpatkę [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>