© 2010 . All rights reserved. Ciasteczka Angielskie

Przepis na Kruche ciasteczka angielskie

Ciasteczka Angielskie są bardziej maślane niż słodkie, to taka lekka przegryzka, mała błahostka do kawy lub słodycz dla dzieci. Te ciasteczka są bardzo kruchutkie i delikatne w smaku. Przepis pochodzi z wyrwanej kartki z gazety ;-) (ale nie ma tam nazwy tej gazety, hmm ;-/)

Można ustawić kilka, np. 4-5 sztuk, na sobie i przewiązać atłasową wstążeczką, będą wyglądały jak słodki prezencik,  idealny pomysł na malutki, smakowity gościniec :))

Zawsze uważałam, że im mniej tym więcej. Prosty przepis, niby nic takiego… a ciastko idzie jedno za drugim..” i czemu tak mało zrobiłaś..?” – co w wolnym tłumaczeniu można zrozumieć, że moim smakoszom chyba podpasowałam ;))) hihihi :)

Oto przepis:

Składniki:

• 400g mąki pszennej
• 25g cukru białego kryształ
• szczypta soli
• 2 op. cukru waniliowego
• 250g masła
• ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  • Rozgrzałam piekarnik do temp. 180 stopni C, na dwóch blachach wyłożyłam pergamin.
  • Mąkę z cukrem (białym i brązowym) i cukrem waniliowym wsypałam do miski. Dodałam pokrojone zimne masło i sól. Posiekałam nożem masło z resztą składników,
    następnie szybko zagniotłam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt łamliwe i suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Gotowe, uformowałam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na ok. 60 minut.
  • Porcje ciasta rozwałkowałam na stolnicy, którą oprószyłam mąką, wycięłam foremką(o szer.ok. 4 cm) placki grubości ok. 1 cm.
  • Ciasteczka rozłożyłam na blachach i piekłam 18 – 20 minut na jasnobeżowy kolor. Wyjęłam i chwilę odczekałam. Przełożyłam na kratkę i wystudziłam.

 

Małe słodkie co nieco ;-)

No to cia(ch)o! ;))

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Opublikowano 24 marca 2011 at 7:29 pm | Permalink

    Piękne ciasteczka..Uwielbiam maślane ciasteczka:) Piękny Twój blog! Chętnie tu zaglądam!Pozdrawiam:)

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 28 marca 2011 at 3:31 pm | Permalink

      Pięknie dziękuje za przemiłe słowa :)

4 Trackback'i

  1. Autor Przepis na ciastka Shortbread z migdałami 24 listopada 2010 o 11:03 am

    [...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← © 2010 zedyta. All rights [...]

  2. Autor Przepis na Bezy z żurawiną 24 listopada 2010 o 11:28 am

    [...] na wyśmienitą Karpatkę o Przepis na TiramisuPrzepis na ciastka Shortbread z migdałami o Przepis na Kruche ciasteczka angielskiePrzepis na Kruche ciasteczka angielskie o Przepis na wyśmienitą KarpatkęPrzepis na Kruche [...]

  3. Autor Przepis na Kakao z pieprzem cayenne i wanilią 24 listopada 2010 o 1:15 pm

    [...] Przepis na Kruche ciasteczka angielskie [...]

  4. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:45 pm

    [...] Przepis na Kruche ciasteczka angielskie [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>