© 2010 . All rights reserved. Ciasteczka Shortbread z migdałami

Przepis na Ciastka Shortbread z migdałami

Baza- kruche ciasto z przepisu na Angielskie ciasteczka
Masa – migdałowa pokusa!
MMMniam!
Podczas pieczenia ciasto wybornie nasiąka masą….pycha!
Ciasteczka Shortbreat to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szkockich przysmaków.
Ja wybrałam migdałową wersję ze skarmelizowaną masą i powstał
Migdałowy zawrót głowy! :)))

Oto przepis:
Składniki:
Ciasto
• 200g mąki pszennej
• 12,5g cukru białego kryształ
• szczypta soli
• 1 op. cukru waniliowego
• 125g masła
• ew. 1 łyżka zimnej wody
Masa z migdałami

• 300g posiekanych migdałów
• 100g masła
• 40g cukru brązowego
• 150 ml mleka (użyłam mleka koziego)
• 50g posiekanej kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy(zamiennie kilka kropli zapachu cytrynowego lub pomarańczowego)
Przygotowanie:
Ciasto
  • Mąkę z cukrem (białym i brązowym) i cukrem waniliowym wsypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło i sól. Posiekać nożem masło z resztą składników, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
  • Porcje ciasta rozwałkowywać na grubość ok. 3 mm na wyłożonej pergaminem blasze (ok.30 x 40 cm)
Masa z migdałami
  • Na suchej patelni (bez tłuszczu) uprażyć migdały na złotawy kolor, cały czas mieszając. Dodać masło, cukier, mleko i kandyzowaną skórkę z cytryny lub pomarańczy, wymieszać i chwilę gotować.
  • Masę migdałową, wyłożyć na przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadzić łyżką.
  • Ciasto piec ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 180stopni C.
  • Po 10 minutach blachę obrócić o 180 stopni C, piec dalej.
  • Ciasto przełożyć na dużą deskę, pokroić na równe prostokąty, wystudzić.

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Jeden Komentarz

  1. Opublikowano 30 grudnia 2010 at 6:30 pm | Permalink

    Dear friend. My partner and i actually just like that post and also the site all in all! The write-up is actually really plainly created and without difficulty understandable. The WP theme is amazing as well! Would definitely be awesome to learn where I are able obtain that. If possible hold up the excellent job. We all require even more this sort of webmasters such as you on the web and much less spammers. Wonderful man!

Jeden Trackback

  1. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:45 pm

    [...] Przepis na ciastka Shortbread z migdałami [...]

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>