© 2010 . All rights reserved. Galaretka agrestowo - miętowa

Przepis na Galaretka agrestowa z miętą

Składniki (3 porcje):

galaretka o smaku agrestowym  w proszku na 450 ml wody
• 1 łyżka serka homogenizowanego o smaku waniliowym (użyłam Danio)
• kilkanaście listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  • Do miski wlać 450 ml wrzącej wody,  rozpuścić galaretkę w proszku, delikatnie mieszając
  • Podzielić ją na dwie części przelewając połowę do drugiej miski
  • Po ostudzeniu przelać  jedną część do płaskiego prostokątnego pojemnika układając delikatnie i równomiernie na całej szerokości malutkie listki świeżej mięty (lub pokrojoną w małe paseczki),  po czym włożyć delikatnie do lodówki do stężenia
  • Do drugiej ostudzonej części galaretki dodać serek waniliowy i delikatnie wymieszać, przelać do płaskiego prostokątnego pojemnika i włożyć do lodówki do stężenia
  • Gotowe galaretki wyjąć w całości z pojemników (wkładając pojemniki na chwilę do gorącej wody)
  • Pokroić galaretki w kostkę
  • Zmieszać dwa rodzaje galaretki w szklanych naczynkach, podawać schłodzone.

 

Jeśli kiedykolwiek z lenistwa, tak jak ja, kupiliście galaretkę agrestową i zastanawialiście się w domu co dalej z nią zrobić, bo galaretka jak galaretka jest słodka i już. I nie jest to raczej wyszukany deser, jednak gdy potrzebujecie orzeźwienia i bardzo szybkiego przygotowania słodkiego małego co nieco – to jest idealne rozwiązanie. Dawno nie jadłam galaretki, przyznaję – skusił mnie wyjątkowy jej kolor. Mogę tylko obiecać, że już niedługo przygotuję galaretkę z soku owocowego i agaru – jestem ciekawa jej smaku.

Tak więc,  jedna część galaretki została wzbogacona o serek homogenizowany o smaku waniliowym, natomiast do drugiej części dodałam listki świeżej mięty. I tak powstał eteryczny, monochromatyczny i baardzo orzeźwiający deser!

Polecam również:

 

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>