© 2010 . All rights reserved. Mus z kawą i cynamonem

Przepis na Mus z cynamonem i espresso

Składniki (4 porcje):

• 600 ml śmietanki kremowej 30% (deser bardziej płynny)  mocno schłodzonej
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, np. Nescafe Espresso
• 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki cukru pudru (przesianego przez sitko)

Przygotowanie:

  • Śmietankę przed ubijaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny
  • W dużej misce ubić śmietankę na sztywną pianę, najlepiej elektryczną trzepaczką
  • Powoli dodawać cukier puder, kawę i cynamon, ubijać aż powstanie gładka masa (ok. 1 min.)
  • Rozdzielić na około 4 ceramiczne miseczki  lub filiżanki i wstawić na około godzinę do lodówki.
  • Przed podanie przyprószyć kawą lub cynamonem – co bardziej lubicie!

 

Przedstawiam delikatny śmietanowy deser muśnięty zdecydowanym smakiem kawy Nescafe Espresso oraz nutą cynamonu! Lubię go bez dodatków – gdy jest dobrze schłodzony w lodówce – jest idealny zamiast małej kawy w upalne dni! W mniej upalne – też dobrze smakuje. Nie jest bardzo słodki, ale wyjątkowy w smaku…

Równie wyśmienity jest także z biszkoptem lub cantucinni a ze świeżą jagodą jest prawdziwą delicją… zależnie od nastroju.

Uwielbiam wyjadać mocno schłodzony mus łyżeczką prosto z filiżanki, w której zwykle piję kawę.

 

 

Ciasteczka cantucinni są wybornym uzupełnieniem smaku tego lekkiego musu, jeżeli oczywiście ktoś za nimi przepada tak jak ja! A dla wielbicieli bardziej miękkich dodatków polecam biszkopty ;-)

Polecam również:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>