Jeszcze jedna odsłona pyyyysznego Tiramisu :-)
Mięciutkie biszkopty z przepyszną warstwą tiramisu oblane wyśmienitą czekoladą o smaku kawy…. mnnnniaaammmm :-)
Uwielbiam jak czekolada miękko spływa po biszkopcie.
Pyszny gościniec, który na pewno będzie wychwalony :-)
Jedyna sugestia to taka, by dosyć mocno nasączyć kawą biszkopty i nie żałować masy mascarpone pomiędzy ciastkami, to spowoduje, że nie będą suche ;)
Cudownie rozkoszne smaki, mascarpone, kawy, czekolady, wanilii i rumu, połączone w jednym genialnie wyśmienitym ciastku!!
A tu słodki film… ja wymiękłam ;))
Oto przepis:
Składniki (15 gotowych biszkoptów):
• 30 podłużnych biszkoptów (najlepsze z firmy Lajkonik)
• 200 ml kawy espresso
• 500g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 1 laska wanilii
• 120g cukru
• 4 jajka
• 2 łyżki rumu
• 200 ml kawy espresso
• 500g serka Mascarpone (np. firmy Sterilgarda)
• 1 laska wanilii
• 120g cukru
• 4 jajka
• 2 łyżki rumu
Sos czekoladowy:
• 200g czekolady np. mlecznej Wedla
• 250 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 100 ml kawy espresso
• 250 ml śmietany kremówki 30% (użyłam Łaciatej)
• 100 ml kawy espresso
Przygotowanie:
- Żółtka z cukrem utrzeć mikserem (ok.4 minuty), na prawie białą masę, w misce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą (tak by miska nie dotykała wody). Miskę zdjąć znad garnuszka. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wyskrobać wszystkie ziarenka, wymieszać z masą żółtkową. Następnie dodać serek Mascarpone i rum, delikatnie wymieszać mikserem.
- W mniejszej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć białka z masą mascarpone.
- Namoczyć 15 sztuk biszkoptów w kawie i rozłożyć na płaskim naczyniu. Kolejno na każdy biszkopt nałożyć porcję masy serowej i lekko przykryć biszkoptem namoczonym uprzednio w kawie. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny.
- Sos czekoladowy: W małym rondelku rozpuścić śmietanę z połamaną czekoladą oraz kawą espresso. Wystudzony sos rozlać na schłodzone biszkopty. Całość można wstawić do lodówki, by czekolada szybciej zastygła lub podawać zaraz po udekorowaniu.
A może macie smaka na:
3 Komentarze
smakowicie wyglądają :)
Wygladają jak mini eklerki:) pysznie.
Też mi się tak skojarzyło! Ale są o wiele lżejsze i to w nich luuuubię ;-) Pozdrawiam :-)