© 2011 . All rights reserved. Tarta z gruszką i imbirem oraz pierzynką z bezy

Przepis na wyśmienitą Tartę z nadzieniem gruszkowo-imbirowym pod pierzynką z bezy

Lekka tarta z wyśmienicie pysznym, gruszkowym nadzieniem z dodatkiem imbiru, przykryta bezową pierzynką. Podana na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych, smakuje obłędnie pysznie :-) Smaki słodkie równoważone są przez smak ostry w postaci imbiru oraz kwaśny w postaci apetycznej gruszki. Słodycz jest, ale nie ma uczucia przesłodzenia.

Tarta została wymyślona dla mojego siostrzeńca, który ma alergię pokarmową i jedyne owoce sezonowe, które są w obecnym czasie dla niego dobre to właśnie gruszki :-) Było dobrutkie :-))) By wydobyć smak ulubionego owocu, zdecydowałam się połączyć go z cytryną i imbirem. Smak imbiru nie jest wyczuwalny, tak samo cytryny, ale zdecydowanie wszystkie smaki dzięki temu dopełniają się.

Tarta jest lekka a jednocześnie sycąca i wyjątkowo zapadająca w pamięć. Jest bardzo aromatyczna!

A jeśli macie taką możliwość, talerzyki, na których podacie to ciastko podgrzejcie lekko w piekarniku. Oczywiście powinny to być talerzyki żaroodporne ;-)

Dzięki ciepłym talerzykom, aromat deseru będzie intensywniejszy i pozwoli naszym gościom na smakowanie nie tylko oczami, ale również nosem ;-) Ciepły talerzyk jeszcze bardziej wydobywa zapach potrawy, unosi go do góry.

Zmysł węchu jest powiązany najsilniej ze zmysłem smaku, jest najwrażliwszy i najpotężniejszy! Dla jeszcze większej rozkoszy delektowania się warto wykorzystać ten sposób i zrobić ogromne wrażenie na gościach :-)

 

Oto przepis:

Składniki:

Kruche ciasto

• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli

Nadzienie: gruszka z imbirem

• 3 średnie gruszki pokrojone w plastry
• sok z ½ cytryny
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki soku wyciśniętego ze świeżego imbiru lub 1/5 łyżeczki imbiru w proszku
• 2 płaskie łyżki cukru pudru

Beza

• 2 białka
• 125g cukru pudru
• 1/2 łyżeczki soku z cytryny
• szczypta soli

Lody waniliowe Grycan

Przygotowanie poszczególnych składników:

Kruche ciasto

  • W misce posiekałam nożem masło z przesianą mąką, dodałam cukier. Następnie połączyłam ze śmietaną,  żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagniotłam, ulepiłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i chłodziłam w lodówce przez 30 – 60 minut.
  • Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Ciasta rozwałkowałam na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (użyłam okrągłej formy). Placek przełożyłam do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
  • Piekłam 30 minut.

Nadzienie: gruszka z imbirem

  • Gruszkę pokroiłam w cząstki. Wrzuciłam do rondelka, dodałam sok z cytryny, sok ze świeżego imbiru, cynamon i przesiany cukier puder. Wszystko kilka minut gotowałam na małym ogniu, delikatnie mieszając. Odstawiłam do lekkiego ostudzenia.

Beza

  • Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywno. Dodałam sok z cytryny oraz cukier puder, i ubijałam dalej na gładką masę.

Tarta

  • Na upieczonym kruchym spodzie rozłożyłam delikatnie nadzienie gruszkowe. Następnie, na wierzchu ułożyłam duże kleksy z masy bezowej.
  • Całość wstawiłam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.
  • Podałam na ciepło z kulką lodów waniliowych firmy Grycan.

W przepisie na Tartę z musem czekoladowym, kremem Mascarpone i malinami są już nowe zdjęcia. Zapraszam do posmakowania również tego smaku :-)

(kliknijcie proszę na obrazek)

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. Mika
    Opublikowano 24 września 2011 at 6:33 pm | Permalink

    Tak myślałam, że gruszka i imbir to idealna para :-) Pyszny kruchy spód już znam z Twojego przepisu na Mazurka Cytrynowego a to nadzienie gruszkowe, naprawdę robi wrażenie! Ślinianki mi pracują.. więc nie ma rady, trzeba zrobić ;D

    • La Dolce Caramella
      Opublikowano 25 września 2011 at 9:46 pm | Permalink

      Oj tak, pyszna sprawa :-) Spód jest bardzo uniwersalny i wielokrotnie sprawdzony, więc chetnie w nowych wyczynach z niego korzystam. Proszę koniecznie napisz jakie wrażenia :-)

Napisz odpowiedź na Mika.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>