© 2010 . All rights reserved. Naleśniki z pomarańczą i bitą śmietaną

Przepis na deser Naleśniki z pomarańczą i bitą śmietaną

Składniki (około 10 naleśników):

Ciasto naleśnikowe

• 200g  mąki pszennej
• 2 duże jajka
• 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
• szczypta soli
• oliwa z oliwek do smażenia
• masło do podsmażenia

Bita śmietana

• 125 ml śmietany kremowej 36%, mocno schłodzonej
• 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  • Przesiać mąkę, dodać jajka, wlać wodę. Zmieszać do uzyskania gładkiej masy, odstawić na 20 minut pod przykryciem
  • Dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, ponownie lekko zmieszać
  • Smażyć na oliwie z oliwek odpowiednią ilość ciasta w zależności od pożądanej grubości naleśnika
  • Gotowe naleśniki zwijać kolejno w ruloniki (naleśniki można wg uznania posmarować w środku bitą śmietaną, kroić w ulubionej grubości paski, układać „ślimaki” na talerzyku
  • Ubić na sztywną pianę schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana
  • Wokół „ślimaków” zrobić kleksy z bitej śmietany, po ułożeniu ulubionych dodatków przesiać przez sitko cukier puder

Przykładowe dodatki:

- pomarańcza pokrojona w cząstki z rodzynkami Sułtankami i płatkami migdałów

- konfitura z wiśni lub jagód z tartą czekoladą

- mus z malin z tartą gorzką czekoladą

Do zrobienia tego prostego deseru zainspirowała mnie koleżanka :-) Faktycznie jest bardzo prosty a jaki finezyjny i delikatny w doznaniach. Nowy pomysł na moje ulubione naleśniki! Deser w wersji light ;-) oj, przecież nie zawsze trzeba się opychać ;-) tu się trzeba delektować! ;-) 

Jedna z moich ulubionych wersji to słodko kwaśny zestaw – bita śmietana, soczysta pomarańcza i słodkie rodzynki Sułtanki a żeby było jeszcze pyszniej naleśniki podsmażam  na maśle… ups znowu wyszedł ze mnie łasuch a przecież miałam się tylko delektować ;-) Wersja z bitą śmietaną, pomarańczą i rodzynkami jest leciutka jak piórko i wyjątkowo delikatna, świetnie pasują tu lekko prażone płatki migdałów. I można tak wymyślać i próbować bez końca!

Co do przepisu na naleśniki to w każdym domu robi się je inaczej. Moja mama robi wersję lekką na wodzie gazowanej, jajkach i mące, czasem dodaje trochę mąki orkiszowej. Takie naleśniki są neutralne w smaku i świetnie komponują się z różnymi farszami od słodkich po ostre.

A może skusisz się na:

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

  • O MNIE

    Moja kronika słodkich przygód w kuchni. To bezkresna wolność! To miejsce gdzie wsłuchuję się w siebie i odkrywam nowe ulubione smaki. A dziś mam ochotę na... :)
  • Who's Online

    • 0 Members.
    • 0 Guests.
  • RSS Obserwuj tego bloga Subskrybuj kanał RSS

  • KATEGORIE

  • Tagi

  • Durszlak.pl
  • Najnowsze komentarze

  • DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA SŁODKIE KOMENTARZE :-)

    Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami to zapraszam! Będę w siódmym niebie!
  • Strony

  • Akcja: Nie kradnij zdjęć!
  • MYŚLI NIEULOTNE..

    Człowiek długo musi trzymać otwarte usta, zanim wleci w nie pieczona kuropatwa. T. Lobsang Rampa

2 Komentarze

  1. PannaCotta
    Opublikowano 15 października 2010 at 10:49 pm | Permalink

    Moja starsza córka też kocha naleśniki………………….

  2. Opublikowano 17 października 2010 at 3:42 pm | Permalink

    Great writing! You might want to follow up on this topic??

2 Trackback'i

  1. [...] pyszne desery Skocz do treści HomeKuchnia wg Pięciu SmakówO mnieUlubione linkiKontakt ← → © 2010 zedyta. All rights [...]

  2. Autor La Dolce… Caramella! 24 listopada 2010 o 2:40 pm

    [...] Przepis na deser Naleśniki z pomarańczą i bitą śmietaną La Dolce Caramella Przepis na ciastka Shortbread z migdałami [...]

Napisz odpowiedź na PannaCotta.

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>