Ten sernik jest wyśmienicie puszysty, mięciutki i naprawdę rozpływa się w ustach….!!
Przepis dostałam od mojej Mamy…. :-)))
Jest wyjątkowy! i sprawdza się nie tylko świątecznie :-)
Jest bardzo delikatny, więc uważajcie podczas krojenia ;) Wszelkich smakowitości życzę!!
I Wesołego Delektowania Się ;-)))
Oto przepis:
Składniki:
• 1kg serka mielonego (np. 2 x 0,5 kg opakowanie serka śmietankowego o smaku waniliowym firmy Delfiko)
• 7 jaj od szczęśliwych kur (czyli z wolnego wybiegu ;))
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g np. Oetkera lub Delekty)
• 100g masła 82%
• ½ buteleczki zapachu migdałowego lub cytrynowego lub pomarańczowego – wg uznania
Przygotowanie:
- Utrzeć w misce masło z cukrem i żółtkami, następnie dodawać kolejno – ser, budyń i zapach.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka z jaj, następnie połączyć je delikatnie mieszając z masą serową. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy ok. 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 60 minut, wierzch ciasta powinien być rumiany.
Jeżeli do sernika dodamy zapach migdałowy to do dekoracji proponuję wykorzystać lukier, czyli cukier puder zmieszany na gęstą masę z sokiem z cytryny, z płatkami migdałowymi posypanymi po wierzchu ciasta :) Cytryna złamie słodycz cukru. Pyszny jest również z polewą czekoladową (o niej w następnym wpisie z Makowcem :))
2 Komentarze
Mam pytanie, czy sernik jest bardziej puszysty czy zwarty? I czy jest mokry czy suchy?
Sernik jest zdecydowanie bardziej puszysty niż zwarty a jednak lekko wilgotny :))