© 2010 . All rights reserved. Ciasto jogurtowe z kruszonką

Przepis na Kruszonkę z ciastem jogurtowym

Co wszyscy uwielbiają w cieście z kruszonką..? KRUSZONKĘ!!!

Nie dziwię się, bo sama uwielbiam ;-) Każdy zawsze wypatruje jej największy kawałek ;-) Dlatego musi być duża i musi jej być dużo – wtedy wszyscy są bardziej usatysfakcjonowani ;-)

W tym cieście wychodzi jej całkiem sporo i jak w większości moich deserów – ciasto zaskakuje lekkim wnętrzem, czyli masą jogurtową… Jest mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach.

Nie przepadam za ciężkimi ciastami a to jest jak piórko! Dostałam ten przepis od mojej Mamy :-)

Następną wersję zrobię w okrągłej formie a wtedy porcje ciasta będą wyglądać  jeszcze bardziej wykwintnie! Wykwintna kruszonka i.. po kruszonce ;-)))

Oto przepis:

Składniki,  forma 30 x 20 cm:

Kruszonka

• 3 szklanki mąki krupczatki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ szklanki cukru
• 200g masła
• 5 żółtek (białka zostaną użyte do masy)

Masa jogurtowa

• 2 x 500ml jogurtu smakowego (użyłam Jogobella o smaku ananasa)
• ½ szklanki cukru
• całe opakowanie budyniu śmietanowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200g wiórków kokosowych
• 5 białek


Przygotowanie:

Kruszonka

  • Do miski wsypać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i cukier – zmieszać.
  • Dodać masło,  połączyć z resztą siekają, wyrobić lekko ręką.
  • W masie zrobić dołek i wrzucić do niego 5 żółtek.
  • Łączyć żółtka z masą, zwijając je do środka nożem, zagarniać aż wszystkie składniki się połączą – ciasto powinno wyglądać jak nieupieczona kruszonka.

Masa

  • Do drugiej miski wlać jogurt i zmieszać go kolejno z cukrem, budyniem, proszkiem do pieczenia i wiórkami korzystając z miksera.
  • 5 białek ubić na sztywną pianę, delikatnie zmieszać z masą jogurtową.

Ciasto

  • Kruszonkę podzielić na pół, jedną część rozłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wygładzić.
  • Masę jogurtową wylać na ciasto.
  • Skruszyć równomiernie pozostałą część kruszonki na masę.
  • Piec (w piecu gazowym) w temp. 160stopni C ok. 1 godz.
  • Kroić po całkowitym wystudzeniu ciasta, tak by masa zupełnie się ścięła.

 

Tymczasem zapraszam do innych moich smakołyków, które czekają na swoich nowych wielbicieli :-)))

Dziękuję, że znowu odwiedziliście mój blog :) Jeśli macie ochotę na dzielenie się ze mną swoimi słodkimi komentarzami, będę w siódmym niebie! Spróbujcie również:

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany i nie będzie rozpowszechniany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>